Читај ми!

Деветнаести протест "Србија против насиља" у Београду, јајима и тоалет папиром на зграду "Пинка"; окупљања и у другим градовима

Протест "Србија против насиља" одржан је у Београду по деветнаести пут. Протест је почео испред зграде Владе Србије у 19 часова, одакле је протестна поворка кренула до зграде Телевизије "Пинк". Протести и у Нишу, Јагодини, Крагујевцу.

Завршен протест у Београду

Након, како је речено на скупу, "перформанса" са тоалет папиром испред зграде ТВ Пинк, око 21.40 је завршен 19. протест "Србија против насиља" у Београду.

Грађани су позвани да и следеће недеље изађу на улице.

Саобраћај у том делу града је поново успостављен, као и у Немањиној улици код Владе Србије где је протест почео.

Колона стигла до Пинка, јајима и тоалет папиром на зграду телевизије

Протестна поворка стигла је до зграде Телевизије Пинк, ка којој су полетела јаја и ролне тоалет папира.

Окупљени узвикују: "лопови, лопови" и носе транспаренте са порукама против власника телевизије и картонске лутке у затворским оделима.

Новинар Смиљан Бањац обратио се окупљенима, истичући да су грађани обманути, када је речено да ће бити укинут ријалити Задруга.

“Он није укинут, већ је назван Елита. У том опскурном ТВ формату промвишу своју елиту неморалних, беспризорних, бахатих ликова, који би ваљда требало да буду узор нашој деци“, рекао је Бањац.

И вечерас су поновљени сви захтеви постављени на првим протестима "Србија против насиља".

Кренула шетња ка Телевизији Пинк

Након обраћања студента Машинског факултета Алексе Савића испред Владе Србије, поворка је улицом Кнеза Милоша кренула ка згради Телевизије Пинк.

Грађани су испунили надвожњак код моста Газела.

Преко зграде Телевизије Пинк окачена је тканина у бојама заставе Србије. Тамо се већ налази део грађана, који су, уместо испред Владе, одмах отишли испред зграде ове медијске куће.

РТС/Игор Топаловић

Захтев да деца у Нишу имају бесплатне уџбенике

Протест "Србија против насиља" у Нишу се одржава 13. пут.

Учесници су се окупили испред Градске куће, где су им се обратили професор са Академије техничко-васпитачких стурковних студија у Нишу Дејан Благојевић и адвокатица Драгана Милутиновић.

Пошто су испред кабинета градоначелнице поновљени ранији захтеви, међу којима је и тај да деца у Нишу добију бесплатне уџбенике, протест је настављен шетњом до Скупштине града.

У Јагодини одржан 11. протест

У Јагодини на градском скверу одржан je једанаести протест против насиља. Још једном је затражено заустављање  даље промоције насиља у друштву , а затим су прочитани захтеви скупа.

За разлику од претходних окупљања није било говорника из других градова.

Протестна шетња уместо градским улицама одржана је у пешачкој зони у ужем градском језгру. Организатори су истакли да је разлог повратак деце из школе и да нису желели да угрожавају њихову безбедност.

Протест и у Крагујевцу

У Крагујевцу је у току петнаести протест " Србија против насиља". Након окупљања на Ђачком тргу, где је говорио новинар из Шапца Божидар Ковачевић, окупљени су прошетали до раскрснице код споменика прве Титове штафете.

Како је најављенаo та саобраћајница биће блокирана до 21 сат.

Почео протест у Београду

Испред Владе Србије почео 19. протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције.

Грађани и представници појединих опозиционих партија први пут се окупљају испред зграде Владе у Немањиној улици, где је обустављен саобраћај.

Најављена је шетња до зграде Телевизије Пинк, што ће бити други пут, од када се ови протести организују, да се одлази испред ове медијске куће.

РТС/Игор Топаловић

У Београду и још неколико градова у Србији и ове седмице протестовало се против насиља. У Београду 19. пут. За разлику од већине претходних, ове недеље у петак, уместо у суботу.

Такође, учесници протеста окупили су се испред зграде Владе Србије, а не на платоу испред Дома Народне скупштине као до сада.

Захтеви протеста

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 18 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је 12. августа, а учесници су прошетали до Владе Србије.

Тема шеснаестог протеста, одржаног 19. августа, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

Седамнаести пут, грађани су се окупили 26. августа, када су поново прошетали до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а.

Прошле суботе тема протеста су били образовање и владавина права, а шетало се од Скуштине Србије до зграде Министарства просвете и правде.

понедељак, 04. децембар 2023.
-3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво