Читај ми!

После блокаде Газеле завршен протест "Србија против насиља"

У Београду је одржан четрнаести протест "Србија против насиља". Учесници протеста, након шетње од Народне скупштине преко Улице кнеза Милоша, блокирали су мост Газела. Претходно су мост блокирали и еколошки активисти. Блокада окончана, саобраћај на мосту нормализован. Протест одржан и у Краљеву.

Окончана блокада Газеле

Окончана је блокада моста Газела чиме је завршен четрнаести протест "Србија против насиља" у Београду.

Саобраћај на мосту је нормализован.

Тринаести протест у Kраљеву

Учесници тринаестог протеста у Kраљеву са градског трга прошетали су до зграде Основног суда са двадесетак табли на којима су исписане "локалне афере".

Предраг Воштинић из Локалног фронта рекао је да су принуђени да на овај начин подсете судске органе "на све незаконите радње и документоване крађе које држе у фиокама до застаревања".

Истакао је да их вечерас нема у великом броју, али да" није битан број, већ намера и неодустајање".

Опширније Краће

Учесници протеста стигли до Газеле

Учесници протеста "Србија против насиља" стигли су до моста Газела који су блокирали.

Учесници протеста кренули у шетњу

Након што су још једном прочитани захтеви протеста, учесници су кренули у шетњу. 

Траса четрнаестог протеста “Србија против насиља“ је од Нарoдне скупштине, Улицом кнеза Милоша до моста Газела.

Бањац: Још једно дете настрадало, бесни смо јер ће рећи да систем није заказао

На почетку протеста окупљенима се обратио Смиљан Бањац који је рекао да су прошла тачно три месеца "од када су нас трагедије удариле право у лице на најсуровији могући начин".

"Три месеца касније и даље стојимо овде и мислимо на родитеље који су изгубили своје најмилије, на децу која су изгубила своје другаре, на наставнике који су изгубили своје ученике. Мислимо на њих и поручујемо им да нису сами", поручио је Бањац.

Нажалост, додао је, три месеца и невине жртве нису били довољни да се нешто промени на боље.

"Нажалост, свака недеља иза нас изнова нас подсећа зашто излазимо на улице и зашто не одустајемо. Још једно дете је нажалост настрадало. И највише нас боли то што нико не може да каже да то није могло да се спречи. Боли нас, али смо и бесни. Бесни, јер су људи из Бачке Паланке урадили све што је до њих и то не једном већ 27 пута, 27 пута пријавили су проблем“, навео је Бањац.

"Колико пута је довољно бахатим моћницима? Колико у овој земљи кошта живот једног детета? Бесни смо, јер ће нам и овог пута рећи да систем није заказао", додао је.

"Јесу ли се наши дани претворили у то да бројимо жртве, да будемо немоћни и немо трпимо казне, увреде и отказе, само зато што желимо да живимо у земљи без насиља. Са овог места и 14. пут шаљемо јасну поруку да ми на то не пристајемо", нагласио је Бањац.

Опширније Краће

Окупљање учесника протеста “Србија против насиља“ испред Народне скупштине

Учесници протеста “Србија против насиља“ окупљају се испред Народне скупштине.

Како је најављено, траса четрнаестог протеста “Србија против насиља“ је од Нарoдне скупштине, Улицом кнеза Милоша до моста Газела.

На мосту Газела ће се, према најави, придружити еколошким активистима у  блокади саобраћаја.

Фото: РТС

Еколошки активисти блокирали Газелу

Еколошки активисти блокирали око 18 часова део ауто-пута код Сава центра у Београду како би изразили незадовољство због недавно усвојеног Закона о планирању и изградњи.

Представница Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) Љиљана Браловић изјавила је Фонету да се ради о блокади упозорења.

"Ако актуелна власт не схвати озбиљно блокаду, нећемо стати и предузећемо радикалније кораке", рекла је Бариловићева.

Није прецизирала шта подразумева најављена радикализација протеста.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Како је најављено, траса четрнаестог протеста “Србија против насиља“ је од Нарoдне скупштине, Улицом кнеза Милоша до моста Газела.

Мост Газела од 18 часова блокирали су еколошки активисти. Оба скупа су планирана у оквиру протеста против Закона о планирању и изградњи, како су најавили организатори.

Захтеви протеста

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 13 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовшу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

Прошле суботе протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

уторак, 03. октобар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"