Читај ми!

Петнаести протест "Србија против насиља"

Минутом ћутања за жене убијене у породичном насиљу почео је протест "Србија против насиља", који се 15. пут одржао у Београду. Након обраћања говорника, учесници протеста отишли су до Владе Србије, где се окупљенима обратила и студенткиња поручујући да млади желе да остану у Србији, али да траже промене. Уз већ изнете захтеве, ове недеље тема окупљања била је и смрт дечака и његовог деде у Бачкој Паланци, који су страдали од струјног удара због необезбеђених каблова. Протест одржан и у Краљеву.

Завршен протест у Београду

Након обраћања студенткиње Емилије Миленковић завшрен је 15. протест, а грађани су почели да се разилазе уз песму "Востани Сербије".

Учесници протеста испред зграде Владе Србије

Учесници протеста су стигли до Владе Србије, где је студенткиња Емилија Миленковић поводом Дана младих поручила да млади желе да остану у Србији, али промењеној.

"Где су могуће демократске вредности и да можемо да се запослимо јер смо завршили факултете, не зато што имамо партијску књижицу, већ зато што имамо знање", рекла је Емилија Миленковић.

Учесници протеста кренули у шетњу

Након што су за говорницом поновљени захтеви протеста "Србија против насиља", окупљени су кренули у протестну шетњу планираном рутом до Владе Србије.

Бранислава из Бачке Паланке: Ако су људи заказали, треба их мењати

Бранислава Татић, педијатријска сестра из Бачке Паланке у пензији, поручила је да су заказали или систем или људи у том граду.

"Ако систем није заказао, заказали су људи. Ако су људи заказали, треба их мењати. Ако људи нису криви, крив је систем, а и он је променљив", поручила је Бранислава Татић.

Душица Сремчевић: Ми жене се само нумеришемо, Гордана из Болеча је заузела мој број

Окупљенима испред Скупштине обратила се и Душица Сремчевић из Краљева која је испричала како ју је бивши муж малтретирао и тукао и која је заштиту морала да тражи преко друштвених мрежа и новинара.

"Ми жене се само нумеришемо – четврта, десета, 25. жртва насиља. Мој број је заузела Гордана из Болеча. То је требало мој број да буде", поручила је Душица.

Навела је да је од суда добијао благе казне, а да она обраћањем јавности штити свој живот.

Како је истакла, тужила га је за надокнаду штете, након чега јој је преко детета запретио да ће је убити ако не повуче тужбу.

Државном врху је поручила да је њен живот у њиховим рукама и да не жели да се нико више суочава са ситуацијом попут оне коју је она преживела.

Бањац: Нико нема право да тражи од грађана да престану да траже одговорност

На почетку протеста окупљенима се обратио Смиљан Бањац који је рекао да нико нема право да тражи од грађана у Бачкој Паланци да престану да се окупљају и траже одговорност председника Општине, као и одговорних у Кризном штабу и Електропривреди.

Бањац се осврнуо и на злочин у Градачцу и позвао на минут ћутања због убиства жена не само у БиХ, већ и на целом Западном Балкану.

Окупљање учесника протеста "Србија против насиља" испред Народне скупштине

Учесници протеста "Србија против насиља" окупљају се испред Народне скупштине.

РТС/Игор Топаловић

Према најавама организатора, након окупљања испред Народне скупштине учесници протеста отићи ће до зграде Владе Србије.

Тема данашњег скупа је смрт 13-годишњег дечака из Бачке Паланке и његовог деде који су страдали од последица струјног удара у дворишту породичне куће. Како је рекао отац дечака 27 пута је пријављивано да су каблови након невремена остали необезбеђени. У Бачкој Паланци одржано је неколико протеста којим се тражила смена председника Општине и чланова локалног Штаба за ванредне ситуације.

Захтеви протеста

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 14 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током прошлог, четрнаестог протеста, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, где је одржана блокада.

уторак, 03. октобар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"