Читај ми!

Одржан дванаести протест "Србија против насиља", студент Димитрије Димић прекинуо штрајк глађу

Протест "Србија против насиља" одржан је данас у Београду дванаести пут. Грађани су се окупили испред Дома Народне скупштине, после чега су кренули у шетњу Дечанском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Радио-телевизије Србије. Испред РТС-а, организатори су саопштили да је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк. Протест одржан и у Краљеву.

Завршен протест, студент Димитрије Димић прекинуо штрајк глађу

Грађани су испред зграде Радио-телевизије Србије завршили протест око 21.30.

Студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо је штрајк, саопштио је новинар Смиљан Бањац испред РТС-а.

Грађани испред зграде Радио-телевизије Србије

Колона грађана стигла је испред зграде Радио-телевизије Србије.

У обраћању окупљенима, студент Правног факултета у Нишу Димитрије Димић, који штрајкује глађу испред Председништва у Београду, позвао је председника Вучића да испуни захтеве протеста.

"Испуните захтеве председниче, народ ово више неће да трпи", рекао је Димић.

Новинарка и књижевница Биљана Лукић поручила је окупљенима да је "медијска сцена кућа страве, која нас запљускује лажима, мржњом, насиљем".

"За то време јавни сервис чврсто затворених очију боји имагинарну, богату и слободну Србију, у којој нема насиља", рекла је Лукићева.

На почетку обраћања, позвала је студента Димитрија Димића да прекине штрајк глађу.

Фото: РТС/Игор Топаловић

Грађани кренули "медијском трасом"

Новинар Смиљан Бањац је у обраћању окупљенима поновио захтеве протеста који трају од маја и поручио да данас иду испред зграде Радио-телевизије Србије, јер је то јавни сервис и зато што грађани траже да РТС поступа одговорно, поштује законе и ради свој посао.

Грађани су се потом упутили најављеном рутом, коју су назвали "медијском трасом", јер ће проћи поред РЕМ-а, Политике, Новости, Радио Београда и доћи ће до зграде РТС-а, где ће се говорници обратити окупљенима.

Краљево, блокирана саобраћајница код Вишег суда

У Краљеву је после 19 часова почела протестна шетња.

На двадесет минута била је блокирана саобраћајница код Вишег суда у том граду.

Грађани се окупљају испред Народне скупштине

Грађани се окупљају испред Дома Народне скупштине, после чега је планирана шетња Дечанском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Радио-телевизије Србије.

Извештај Игора Топаловића (20.00)

Дванаести протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, почео је у 20 часова окупљањем испред Народне скупштине.

Грађани су, према најави организатора, кренули у протестну шетњу Дечанском, Светогорском и Таковском улицом до зграде Радио-телевизије Србије.

Испред РТС-а, организатори су саопштили да је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

Протест је данас одржан и у Краљеву.

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовшу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је прошле суботе, када је поново био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

уторак, 03. октобар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"