Читај ми!

"Србија против насиља" шеснаести пут у Београду, тема протеста просвета

Протест "Србија против насиља" одржан је вечерас шеснаести пут у Београду. Грађани су се окупили испред Дома Народне скупштине, одакле су кренули у протестну шетњу до Министарства просвете и Председништва Србије. Протест данас одржан и у Краљеву.

Протестна шетња завршена испред Председништва

Грађани су се након обраћања испред Министарства просвете упутили према Председништву.

Након поновног читања захтева, протест је завршен.

Грађани стигли до Министарства просвете, наставници се обратили окупљенима

Грађанима су се испред Министарства просвете обратили наставници Славољуб Стојадиновић и Милан Јевтић.

"Не памтим да је икада било лошије у просвети, за десетак година неће имати ко да образује нашу децу, јер смо дошли до краја, муља", изјавио је наставник из Велике Плане Славољуб Стојадиновић.

Стојадиновић је наставник физичког васпитања и 2019. године је савладао наоружаног човека који је у његовој школи држао као таоце читаво одељење, преноси Фонет.

"Нисам могао ни да слутим да ћу доласком у школу изгубити главу", рекао је Стојадиновић.

"Ученици и ја смо добро, али танка је линија којом сам ишао. Лако је после битке бити генерал", изјавио је Стојадиновић и оценио да је тај догађај требало да "упали лампице" да нешто није у реду, да су професори и ученици постали "глинени голубови".

Наставник историје из Крагујевца Милан Јевтић рекао је да се Србији догодило "нешто страшно, незамисливо" и да су од тог тренутка пред грађанима два пута.

"Један је да погнемо главе, сачекамо да прођу олуја, мећава и невоље. Тај пут јесте лагодан, али погубан. Имамо и други пут – да се боримо, колико и како можемо, кад год нам се укаже прилика. Тај смо изабрали", рекао је Јевтић.

Не борити се против зла значи да зло чинимо и подржавамо. Ви сте устали протв зла, насиља, неукуса, кича. Ако бисмо се предали, учинили бисмо то онима који милости немају, навео је Јевтић, уз констатацију да ништа не очекује од Министарства просвете и Владе.

Учесници су наставили шетњу Улицом кнеза Милоша до Лондона и Улицом краља Милана ће отићи до зграде Генералног секретаријата председника Србије.

Опширније Краће

Грађани кренули у протестну шетњу

Након окупљања испред Дома Народне скупштине, грађани су кренули у протестну шетњу.

Грађани ће се, према најави организатора, упутити у шетњу Булеваром краља Александра до Правног факултета, а потом Београдском улицом до Славије.

Одатле ће колона ићи до Министарства просвете, где се очекује да ће бити одржани говори. Грађани ће потом Улицом кнеза Милоша, поред "Лондона", скренути до Председништва.

Фото: РТС / Игор Топаловић

У Краљеву перформанс "Дођите на асфалтирање једне каријере"

У Краљеву је вечерас уместо протестне шетње одржан перформанс испред зграде градске управе под називом "Дођите на асфалтирање једне каријере", којим су окупљени грађани и део краљевачке опозиције изразили незадовољство радом градоначелника и функционисањем града.

Окупљенима се на протесту испред зграде градске управе обратио студент Саво Гуђулић.

Грађани се окупљају испред Дома Народне скупштине

Грађани се окупљају испред Дома Народне скупштине, одакле ће кренути у протестну шетњу до Министарства просвете и Председништва.

Шеснаести протест "Србија против насиља", у организацији дела опозиције, одржан је вечерас у Београду.

Протест, чија је тема просвета, почео је у 19 часова испред Дома Народне скупштине.

Потом су се грађани упутили у шетњу Булеваром краља Александра до Правног факултета, а потом Београдском улицом до Славије.

Одатле је колона ишла до Министарства просвете, где су одржани говори наставника. Грађани су потом Улицом кнеза Милоша, поред "Лондона", скренули до Председништва где се, након поновног читања захтева, протест завршио.

Захтеви протеста

Одраније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 15 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је прошле суботе, а учесници су отишли до Владе Србије.

уторак, 03. октобар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"