Славна историја Србије и Русије

Војном парадом поздрављамо модерног српског војника који корача поносан на наслеђе својих предака, спреман да брани своје, одан мисији стабилности у земљи и региону, миру у Европи и свету, рекао председник Томислав Николић. Живела братска Србија, поручио је Владимир Путин на крају обраћања на војној паради.

Председник Томислав Николић рекао је да је заједничка славна историја Србије и Русије трајна и нераскидива веза братства, пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима, на добробит сваком добронамерном човеку света.

Србију и Русију везује порекло, језик, обичаји, вера, историја, култура, узвишено слободарство и херојски понос, заједничке хумке и безимени гробови, остављена сирочад и жене, прекинути млади животи, изгубљене генерације које памте наше заједничко војевање, рекао је Николић, преноси Танјуг.

Колико би нас само било да није било ратова које ми нисмо започињали?, запитао је председник Србије.

Обраћајући се високим званицама Руске Федерације и представницима дипломатског кора, многобројним гостима и грађанима на паради заједничких војних снага Србије и Русије поводом 70 година од ослобођења Београда, Николић је рекао да је Србија иза себе заувек оставила ратове.

"Данас Србија свој економски развој базира на слободном приступу руском тржишту и инвестицијама из Русије, а своју енергетску стабилност на руским енергентима, посебно на 'Јужном току', по коме ће нас једног дана наследници памтити као што ми памтимо заједничке битке", рекао је председник Србије.

Подсећајући на историју, Николић је рекао да су Срби, након што су изазвали силне и моћне, населили један од најлепших делова света – раскрсницу цивилизација, религија и култура, војних и економских путева.

"Од тада, Србија је на карти сваког освајача држава коју ваља освојити, поробити, заузети, некима је коначни циљ био и наше уништење. Долазили су са свих страна, ишли на све стране. Нису нас пуштали да саставимо век у коме не бисмо ратовали бранећи се. А док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и Исток и Запад и Север и Југ, слабио и заустављао силнике", навео је председник.

Зато је историја Војске Србије историја одбрамбених ратова, слободарска снага, епопеја жртве за спас државе и народа, спас других држава и других народа... и тако, додао је, вековима.

Данашњом војном парадом, рекао је председник, поздрављамо модерног српског војника који корача поносан на наслеђе својих предака, спреман да брани своје, одан мисији стабилности у земљи и региону, миру у Европи и свету.

"Поздрављамо официре који су униформу и понос наследили од Милунке Савић, Штурма, Косте Војиновића, Мишића, Путника, Степе, Петра Бојовића, Коче Поповића, а војевање учили на Церу, Колубари, Солунском и Сремском фронту, Сутјесци, Кошарама, у биткама за одбрану и ослобођење Београда", навео је он.

Поздрављамо Војску Србије која је, указао је, на првом месту међу институцијама којима грађани највише верују, зато што свакодневно бди над сном наше деце и судбином свог народа, без обзира на то да ли је рат или мир.

Обраћајући се председнику Руске Федерације Владимиру Путину, Николић је нагласио да се величина и истинска доброта човека и народа виде у томе како се понаша према слабијима од себе, какав је према онима према којима не мора да буде ни добар, ни посвећен, којима не мора да помогне, а помаже увек, несебично и од срца.

"Не једном у својој историји, Србија – мала словенска земља, осетила је велику, јунаштвом и чојством овенчану руску помоћ коју сте нам пружали не размишљајући о последицама по своју државу и народ", нагласио је он.


Николић је истакао да се на Солунском фронту, пише историја, уз српског војника и савезнике борило и 30.000 руских војника.

"Зато је Руски некропољ на београдском Новом гробљу светилиште сваког становника српске престонице, вечита захвалност грађана моје земље сваком редову, каплару и официру руске војске који је заувек остао у Србији за коју је јуначки дао свој живот", навео је и додао да је Србија прекривена заједничким хумкама, костурницама и гробљима као сведочанствима о страшном изгинућу руског војника на српској земљи.

Подсетио је и на црвеноармејце 3. Украјинског фронта који су се борили као да бране слободу и част Москве, а који су на улицама српске престонице добијали тешке ране и остављали животе.

"Опет заједничко гробље, овог пута ослободиоцима у Другом светском рату. Како су и војевали један уз другога, тако данас један до другога деле хумке на Гробљу ослободиоцима Београда", рекао је председник.

Председник Николић је додао и да је руском председнику данас уручио највише одликовање – Орден Републике Србије на великој огрлици.

Поново се обративши председнику Путину, српски председник је рекао да је тај орден "изливен од крви и суза нашег напаћеног народа, искован од оружја које је српски војник носио у ратовима".

"Носите га у знак захвалности моје земље за сваког војника ваше земље који се из Првог и Другог рата вратио из Србије у Русију, или је, нажалост, остао заувек код нас. Носите га у знак захвалности за све што сте чинили и што данас чините ви и ваш народ да би Србија у миру и слободи сачувала свој суверенитет и територијални интегритет, и напредовала у свим сегментима живота", рекао је председник Србије.

Путин: Београдска операција важна етапа ка великој победи

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је војна парада у Београду поводом 70 година од ослобођења прилика да се изразе понос и захвалност ветеранима, али и да се потрудимо да будемо достојни њихових подвига и славе.

"Годишњица ослобођења Београда је прилика да се ода почаст свима који су се борили протов нациста на свим фронтовима. Наши очеви и деде су се борили за исправну ствар и испољавали су одважност на свим фронтовима. Њихова храброст била је без граница, братство несаломиво а стање духа је превазилазило све. И овде на паради нас уједињују заједничка дубока сећања", рекао је Путин.

Совјетском Савезу, додао је, припада кључна улога у победи над фашизмом.

"Али ми никада нећемо делити победу на нашу и туђу, нити ћемо заборавити наше савезнике у антихитлеровској коалицији", поручио је он и позвао да се спрече покушаји ревизије историје.

"Београдска операција постала је важна етапа на путу ка великој победи. Наши народи су заједнички водили дугу, упорну и крваву борбу против нациста. СССР и Југославија су пружили свенародни отпор агресору", закључио је Путин.

Партизани, како је додао, својим операцијама нису дали да се пребаце дивизије на друге фронтове.

"Морамо се супротставити покушају хероизације нациста и њихових помагача", нагласио је Путин и истакао да је заједничка обавеза да се сећамо поука Другог светског рата и да треба ујединити напоре ради стварања атмосфере поверења и узајамног разумевања на европском континенту.

Руски председник је најавио да ће у мају наредне године бити одржана заједничка прослава 70. годишњице заједничке победе, за коју је плаћена висока цена. Он је честитао Београду и Србији срећан празник и завршио говор речима – "Живела братска Србија".

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 17. окт 2014, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Miro Đokić

@ponovo država: Govor je zista bio za poštovanje.

(петак, 17. окт 2014, 04:50) - porucnik [нерегистровани]

ponovo drzava

Bravo predsednice.. Tako se govori pred svojom vojskom i narodom.. Ponovo smo drzava..

(петак, 17. окт 2014, 03:04) - Милан [нерегистровани]

Преседник

Господин Томислав Николић , председник Репиблике Србије добија формат великог дрзавника , спреман и одлучан да брани првенствено интересе свог народа и своје дрзаве !!Његови говори то јасно и недвосмислено показију .Ова парада и Присуство господина Владимира Путина ће у многоме утицати на враћаље поноса , достојанства и вредности Српског народа .

(петак, 17. окт 2014, 01:12) - sasa [нерегистровани]

ponos

Hvala predsedniku Nikolicu, jer je svojim prelepim, iskrenim I istinitim govorom ispunio na danasnji dan, srce svakog Srbina i istinskog patriote! Hvala i cast svemu izrecenom!

(четвртак, 16. окт 2014, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Predsednik Nikolic i Putin

Svaka vam cast.

(четвртак, 16. окт 2014, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Reakcija Putinov govor

Putim je dao veliko priznanje jugoslovenskim partizanima. Nema priče, Rusi znaju ko se tukao sa nacistima, a ko je bio kolabracionista.
Iznenadio je svojim govorom. Velike priznanje za sve jugoslovenske partizane.
Slava mu

(четвртак, 16. окт 2014, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

Hrabro i ponosno!

Kakav dan za Srbiju!!!! Uvek smo cenili slobodu, a danas smo to pokazali, zajedno sa najdražim gostom.

(четвртак, 16. окт 2014, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

R&S

Jesu naše istorije sjajne! To je činjenica. Kome se to ne dopada, to je njegov problem.