Култура

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, понедељак, 29. дец 2014

(Новогодишња) журка

Вероватно нема грђег него кад вас Правопис наведе на зло. Можда у најнеобичније такве инциденте спада онај када је младалачка забава, каквих ће ових дана бити, постала ништа друго до тамнопута водена кока!

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, среда, 10. дец 2014

О причи и причању — данас

„Свак прича своју причу“, рекосте. Баш вала, господине нобеловче. Канда су и наши медији ослушкивали Вашу беседу у Стокхолмској концертној дворани тог 10. децембра 1961.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, петак, 14. нов 2014

Мајстор певане речи

Вечерас је Младен Јагушт одржао концерт са Београдском филхармонијом, педесет први са тим ансамблом и ко зна који по реду за његових 90 година живота, колико пуни наредног месеца. Тај великан заслужио је овај омаж.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, среда, 29. окт 2014

Књижевност ≠ језик

Књижевност и језик су смућени па, замало, заједно просути. Толико су безначајни да није битно ни шта је шта.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, уторак, 21. окт 2014

Где енклитикама место је?

Вакернагелово правило. Игноришите једва изговорљиво презиме швајцарског лингвисте. Запамтите само ово: енклитике* иду на друго место у реченици, у индоевропским језицима, па и у српском.

прочитај пристигли коментари (2)

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, понедељак, 06. окт 2014

Још акценатских монструма

Мада иза „неподношљивих“ пренесених акцената стоје добри аргументи, реална је и потреба да стандардни језик иде за развојем и језичким осећањем образованих говорника.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, уторак, 30. сеп 2014

Акценатски монструми

Мало тога од језичке проблематике интригира људе. Папарацо потера за звездом Гранда и најновији твит турбофолкуше трку чине неравноправном. У једном пак и досадна лингвистика има чиме да парира.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, понедељак, 22. сеп 2014

Мачков камен спотицања

Као да се о именице које имају само множину не саплићемо довољно у српском језику (нпр. о „новина“ ум. „новине“), ногу нам подмећу и оне из грчког и латинског.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, понедељак, 15. сеп 2014

(Кси)јао нама

Што не желиш себи, не чини другима. Не бих био одушевљен да своје име негде у белом свету видим написано као „Дијордије“. Утолико саосећам са певачем који је, поред хонорара, у Србији зарадио и два гласа у имену више.

прочитај

Ђорђе Јанковић

Ђорђе Јанковић, среда, 10. сеп 2014

Ко све дели језичке савете?

Прекјуче у 10.43 на једном читаном сајту се појавила тврдња: „Ако овако пишете, онда сте неписмени“. Слова масна, аутор непотписан. Порука, упркос условној реченици, упућена свима.

прочитај