Читај ми!

Да ли је ово кратер одакле се „други Месец“ одломио од првог

Порекло астероида Камоалева, откривеног 2016. године, и даље је мистерија, али кинески научници мисле да би могло да се ради о делу Месеца. Нова анализа је идентификовала кратер из ког је можда потекао.

Користећи математичке симулације, тим предвођен астрономом Јифејем Ђијаом са Универзитета Тсингхуа утврдио је да се астероид Камоалева највероватније одвојио од Месеца, а онда пронашао кратер који одговара опису – кратер Ђордано Бруно на даљој страни Месеца.

„Истражили смо процесе лунарних фрагмената насталих ударима и њиховог мигрирања у Земљину орбиту. Представили смо могуће порекло Камоалеве – кратер Ђордано Бруно пре неколико милиона година“, наводи се у студији.

Уколико се испостави тачним, овиме би директно био повезан специфични астероид са својим изворним кратером на Месецу. Такође, оставља се простор проналазак нових малих астероида од лунарног материјала у будућности.

Земља, у поређењу са већином осталих планета у Сунчевом систему, релативно оскудева у сателитима. Иако огроман у погледу сателита, наш Месец је прилично усамљен.

Изненађујуће је тешко приметити објекте у свемиру, чак и када су веома близу, па због тога често превидимо постојање Месечевих „мини верзија“ у нашој близини.

Начин на који Камоалева одбија светлост и његова боја су веома слични површини Месеца и не деле много карактеристика других астероида у Земљиној близини. Узимајући у обзир и његове орбиталне карактеристике, кинески научници закључили су да је чудни камен некада био део Месеца.

Ђијао и његове колеге су отишли корак даље и уз помоћ физичких и орбиталних карактеристика астероида и модела израчунали одакле је потекао.

Камоалева је прилично брзу ротацију, што указује да се ради о чврстом објекту из једног дела. У супротном, летело би у формацији фрагмената. Пошто је монолитан, може се претпоставити да је у комаду „ископан“.

Уз математичке прорачуне дошли су до закључка да би удар који га је створио, оставио кратер пречника 10 до 20 километара.

Не постоји много кратера на Месецу који одговарају овој величини, а млађи су од 100 милиона година. Има их пар десетина, али је кратер Ђордано Бруно (22 километара пречника и млађи од 10 милиона година) најбољи кандидат.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара