Читај ми!

Нова сезона серијала "Зелена Европа" од суботе 02. септембра на другом програму РТС-а.

Серијал "Зелена Европа“ доноси нам приче о најбољим и најинтересантнијим еколошким решењима у Европској Унији. У новој сезони која ће се емитовати сваке прве суботе у месецу видећете како смо посетили Холандију, Италију и Немачку.

Наша екипа стигла је до Фелдхајма,првог самоодрживог села у Немачкој које поседује сопствену дистрибутивну електричну и грејну мрежу. Мало село има свега 130 становника, нема ни локалну продавницу, али је постало светска еколошка атракција.

Институт ЈулијусКухн је савезни центар за истраживање пољопривредних култура и припада савезном Министарству за исхрану и пољопривреду Немачке. Има задатак да саветује савезну владу и Министарство пољопривреде у области производње пољопривредних култура.У Берлину се посебно баве анализом и праћењем утицаја климатских промена на биљке и пољопривредне културе. Директорка института Андреа Крамер била је домаћин нашој екипи.

Од првог јануара ове године у Берлину је ступио на снагу и закон о соларној енергији. По крововима Берлина шетали смо са Карстен Родингом, техничким директором грађевинске задруге "Шарлотенбургер“.

Милано је великипривредни, модни и медијски центар Европе. Управо због тога налази се пред великим еколошким изазовима а један од приоритета града је смањење отпада од хране.

Кристина Сосаниз канцеларије за прехрамбену политику града Милана провела нас је кроз хаб у округу Галаратесе, трећихаб који је отворио град Милано за смањење отпада од хране.

За нашу емисију говорио је и Луиђи Боре, председник "Еуромилана", компаније која на милион метара квадратних гради први "паметнидистрикт" у Италији и Европи. Цео дистрикт има нулту емисију CO2 и један од највећих паркова у Милану и Италији.

Симоне Молтене је директор за науку "Лајфгејта", компаније коју је основала породица Роведа која је 1986. године отворила "Skaldasole", прву компанију која је производила органске производе. За серијал “Зелена Европа” говорио је о најактуелнијим пројектима, а причу о Библиотеци дрвећа у Милану испричала нам је Франческа Коломбо, генерална директорка за културу тогдивног парка.

Зашто је "Bosco Vertikale“ еколошко архитектонско чудо објашњава Франческа CesaBianki, чланица тима Архитектонског студија Стефана Боерија.

Холандија је позната по својимлалама.

Кеукенхоф, најлепши парк лала у Холандији и на свету, и један од најлепших вртова Европе, отворио је своја врата након неколико година паузе. Имаћете прилике да видите његову највећу атракцију-црну лалу.

У обилазак Утрехтаи његових паркова води нас Мартин Кнаут, један од Окриних партнера-међународне архитектонске агенције која је добила велики број светских награда за своје пројекте у области пејзажне архитектуре.

Наша екипа посетила је и Национални парк WerribbeWeiden и прву плутајућу фарму на свету која се налази у Ротердаму. Власница фарме Минке ван Винхерден објашњава због чега је ова необична фарма прави пример циркуларне пољопривреде.

Специфичност ових емисија је да се снимају на језицима земаља у којима боравимо, истиче уредница и ауторка серијала "Зелена Европа“ Драгана Живојновић. Гледаоци тако могу чути италилијански, немачки, холандски па и енглески језик. Такође, у свакој земљи сам успела да пронађем некога ко је са ових простора, и ко својим делима представља Србију на најбољи начин.

Екологија постаје водећа тема у свету па и код нас. Желела сам да прикажем конкретне примере најбољихи најуспешнијих еколошких пројеката у Европи, каже Драгана Живојновић.

 

 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво