Читај ми!

Бура у Хрватској – ДП би да укине "Новости", новинари осуђују застрашивање

Хрватско новинарско друштво и председник те организације Хрвоје Зовко осудили су најаву Домовинског покрета да ће, ако дођу на власт укинути финансирање недељеника Новости, који издаје Српско народно веће. Зовко тврди да су претње ДП-а овом и другим медијима застрашујуће и тражи реакцију опозиције и уставних стручњака.

Поводом најава челника Домовинског покрета (ДП), који тренутно преговарају око формирања нове владе Хрватске, да ће ревидирати, односно, укинути финансирање недељника Новости, који издаје Српско народно веће, и њихових насртаја на друге "неподобне" медије, председник Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоје Зовко изјавио је да је јасно шта се спрема, ако та странка дође на власт.

"Без икаквог околишања, ДП у маниру Црвених Кмера отворено прети, не само колегиницама и колегама из Новости, него и другим медијима, и то кроз најаву увођења хрватства по њиховој мери", рекао је Зовко на конференцији за новинаре. 

"Очито им није довољно што су током деведесетих спаљиване 'неподобне' књиге, па сада, 2024. године, у земљи чланици Европске уније (ЕУ), морамо да слушамо претње према којима ће онај ужас који се догодио 2016. изгледати као мила мајка", истакао је председник ХНД-а. 

Нагласио је да су претње упућене Новостима, као и ХРТ-у и Хини, класични облик застрашивања.

"Нисмо ни очекивали да ће ДП отворено проговорити о ревизионистичком смећу какав је Хрватски тједник, пошто та странка иначе подржава хушкачке медије. Невероватно нам је лицемерство друштва у којем живимо и изостанак реакције на претеће најаве", поручио је Зовко.

Председник ХНД-а: Где су сада уставни стручњаци, опозиција и интелектуална елита?

Упитао је уставне стручњаке, који су донедавно, како је рекао, били забринути за функционисање државе, где су сада када се отворено гази хрватски Устав.

"Слобода изражавања и права мањина су управо уставне категорије. Нисам приметио да је ико дигао реч. Где је сад та хрватска интелектуална елита? Где су Матица хрватска и њен председник Миро Гавран? Где су, уосталом, све опозиционе странке? Јасно нам је ћутање техничке министарке културе, премијера Пленковића и целе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) који таквим поступцима још једном показују шта мисле о нама и нашој професији", рекао је Зовко.

"Живимо у друштву у којем је ХДЗ сатрла све што је могла. И сада, на рушевинама оно мало професионалног новинарства што је остало, долази ДП са својим планом да све то до краја згази", нагласио је председник ХНД-а. 

Зовко је поручио да "застрашујуће претње не смеју проћи непримећено" те најавио да је ХНД по потреби спреман и на организацију протеста.

Новинар Новости: Незапамћени насртај на новинарску слободу

Хрвоје Шимичевић, новинар Новости и председник Новинарског Већа части ХНД-а, рекао је да ДП  најавом заустављања финансирања једног конкретног мањинског листа најављује и незапамћени удар на аутономију и права националних мањина, као и ретко забележени насртај на новинарске слободе.

"Не знам за ниједан други случај у било којој земљи у свету у којем је једна странка која учествује на демократским изборима обећала поименично гажење и уништавање неког медија, као што је ДП обећао у случају Новости. Хиљаде се примера такве врсте могло наћи у фашистичкој Италији, нацистичкој немачкој, усташкој НДХ, али не и у демократским земљама", истакао је Шимичевић.

Поручио је да Новости желе да угасе првенствено зато што је антисрпска политика један од темељних идеолошких погона њихове странке.

"Управо зато српској мањини желе одузети права загарантована Уставним законом. Свесно или несвесно, ДП тиме планира удар на све мањине у Хрватској. Јер, најављујући укидање и ревизију средстава за Новости, они заправо најављују рушење независности у раду Савета за националне мањине, државне институције која преко редовних годишњих конкурса финансира Новости и стотине других пројеката осталих мањинских заједница", рекао је Шимчевић.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара