Читај ми!

У Голубачком граду изложба средњевековних оклопа и фресака „Свети ратници"

У Тврђави Голубачки град представљен је реконструисани средњовековни оклоп, јединствени археолошки налаз у Европи који прати изложба фресака „Свети ратници у српском средњовековном сликарству”.

Сегментни оклоп типа „Бригандин” био је погодан за одбрану од стрелица зато што су плочице боље приањале уз тело, па је кретање било олакшано. Један такав, који је према жигу искован у чувеној италијанској радионици реконструисан је и чиниће део сталне поставке Голубачке тврђаве.

„Мислим да је то ратни трофеј, а они су били врло чести и врло важни, почев од застава које нису сачуване, штитова, опрема, наоружања. Претпостављам да их је носила нека витешка дружина, пошто је више оклопа, хришћанске војске која се борила за Голубац у другој половини 15. века”, рекла је Марина Бунарџић, археолог саветник.

Током археолошких ископавања у Голубачкој тврђави пронађено је чак 2.000 плочица сегментног оклопа што у оквирима средњовековне археологије овај налаз чини веома значајним.

„Ми ћемо и даље бити присутни на тврђави, али оно што је најзначајније, то је сада завршено, презентовано, доступно публици и сачувано за будуће генерације”, рекла је проф. Дубравка Ђукановић, директорка Републичког Завода за заштиту споменика културе.

Представљање прати изложба „Свети ратници” Галерије фресака Народног музеја Србије. Оне приказују промену у средњовековном сликарству почетком 14. века, када мученици и чудотворци добијају прави ратнички изглед. То је почетак и наративног стила где су након мирног 13. века први пут приказани у покрету.

„Најпознатији је Свети Ђорђе који је светац у целом хришћанству и који је узор за све друге свете ратнике. Познат је, поготово у источном делу хришћанства, Свети Димитрије, који не само да је заштитник Солуна, већ и династија Палеолога и Мрњавчевића. Ту су и Свети Теодори, који су израсли из истог корена”, наводи Бојан Поповић, аутор изложбе и руководилац Галерије фресака.

Део сталне поставке сада ће бити и реплика оклопа за коњаника коју је израдио архитекта Стеван Стевановић на основу историјских података.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се