Читај ми!

Лектизер

3. епизода: Сеобе

Лектизер је нови серијал Редакције школског програма који на иновативан и хумористички начин обрађује дела из средњошколске лектире. Лектизер није замена за читање књига, већ мамац.

Основна циљна група су нам средњошколци и њихови професори, јер обрађујемо дела која су њима обавезна. Желимо да макар мало учинимо те обавезе забавнијим. Све оне којима то више нису обавезе, желимо да подсетимо на слаткоће и горчине ђачког доба.

Лектизер заговара хумор. Сматрамо да има дела која не треба обртати наглавачке, али да свако дело које има довољно равнотеже може мало да се обрће и 'вамо и тамо без озбиљнијих озледа. Верујемо да су дела из средњошколске лектире у довољно доброј форми - гипка и спремна за акробације. На исти начин приступамо историјским темама које обрађујемо у скечевима. Лектизер је помало чудан. Помало збуњује, помало оставља ствари недореченим. Како да вам Лектизер постане јаснији? Прочитајте лектиру!

У првој сезони имаћете прилику да гледате осам епизода, у којима ћемо покушати да вас на којекакве начине заинтересујемо за јунаке античке трагедије и европског романтизма, поезију модернизма и прозу постмодернизма, сеобе Вука Исаковича, дилеме Хамлета и процесе Јозефа К.

Да ли знате о којим сеобама је писао Милош Црњански? Да ли знате коју сеобу је насликао Паја Јовановић и због чега ју је сликао два пута? Ко је Србима, који су хтели да напусте Османлијско царство, издавао "визе", и којим пословима су могли да се баве на територијама северно од Саве и Дунава? Да ли сте чули за програм "War & Travel"? Нисте? Да знате зашто је Зоки Запета један од главних ликова Сеоба? Ко је Зоки Запета?! Сазнајте више о свему овоме у новој епизоди Лектизера!

Лектизер – Сеобе је својеврсно путовање кроз историју - "временска сеоба" - током које ћемо сазнати како су поједини уметници приказивали значајне историјске догађаје. Кренућемо од Велике сеобе Срба, виђене кроз платно сликара Паје Јовановића. Посетићемо и историјски тренутак у који је смештена радња романа Милоша Црњанског, а затим и време самог писца, који није само писао о сеобама, већ их је и током свог живота више пута доживљавао. Завршићемо у садашњности и видети како једна савремена позоришна екипа покушава да направи представу од Сеоба Црњанског, и због чега у томе не успева...

Све у свему, мало ћемо вам рећи о самом роману. За све додатне информације, прочитајте Сеобе!

Аутор и уредник: Вишња Печенчић

Косценариста: Маја Радивојевић

Стручни сарадник: Марко Пиштало

Глумци: Вахид Џанковић, Ана Пиндовић, Предраг Васић, Маја Николић, Марко Перић, Михаило Милановић

Композитор: Марко Луис

Диреткор фотографије: Милош Митровић

Илустратор и аниматор: Милош Гојковић

Монтажер: Јована Филиповић

Редитељ: Иван Пецикоза

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво