Зоран Станојевић, недеља, 21. јул 2013

Наташа Кандић улази на Фарму

Зашто мој друг Жиле верује да у Србији данас важе само закони ријалитија и да је најгора ствар која вам се може десити ако данас нешто озбиљно згрешите то да вас у неком телевизијском студију „решетају" бесни гледаоци

„Стварно сам се обрадовао када је онај десничар Миша Вацић после благе пресуде изјавио да се није променио и да наставља да мисли и говори оно што је до сада мислио и говорио," каже ми мој друг Жиле иначе убеђени либерал.

Гледам га збуњено, очекујем да у следећој реченици поентира тако да ме насмеје. Жиле је последњи човек који би се у било чему дивио неком радикалном.

Он, међутим, само подиже обрве.

„Не шалим се. Стварно сам очекивао да ће се колико одмах и Наши и ови „1389" обрушити на ријалити програме и таблоиде који већ недељама растачу традиционалне српске вредности, пре свега оне породичне."

„Сад се већ спрдаш," кажем намрштено и помало љуто јер видим да од забаве нема ништа. „Какве породичне вредности ти штитиш када се залажеш за све супротно? Почев од геј параде и истополних бракова."

„Грешиш," упада Жиле. „Мени не сметају породичне вредности, већ лицемерје и недостатак разумевања за различитост. Али, ако неко има породицу, мислим да му је обавеза да о њој брине. Ништа не мрзим више од неодговорних родитеља и супружника. Јесам за геј бракове, али осуђујем оног ко у том браку вара. Ако ти је до тога, немој да се жениш. Ни истополно ни са другим полом.

„Добро, то није тема, Жиле. Шта си хтео са оним Вацићем?"

„Пратиш ли ти овај хаос са оном Љубом, Чабаркапом, њеном малолетном ћерком? Где се не зна ко је с ким био?"

„Тешко ми је да избегнем," признајем.

„О томе говорим. То је потпуно разбијање породичних, традиционалних, људских, ма каквих год хоћеш вредности. Најпре, мајка која оставља малолетну ћерку на чување такозваном дечку, док је она у ријалитију а отац девојчице у затвору. Дакле, мимо сваког закона и прописа и центра за социјални рад. Потом тај „дечко", иначе ожењен и отац троје деце са управо трудном супругом коју, као, воли највише на свету, обљубљује малолетницу која са њим остаје трудна. Барем тако тврде."

„Мени је то мало сумњиво."

„Небитно је да ли ти је сумњиво. И мени је сумњиво када неко на фејсбуку напише да неког политичара треба убити или када прети новинарима. Али је дужност полиције да на то реагује, а не да процењује озбиљност претње. И то се и ради. Углавном. Е па, и овде би неко требао да реагује уместо што се медијски простор трује највећим гадостима."

„Знам, али мени све то личи на фарсу. Не мислим да је ишта од тога тачно.

„И геј парада је фарса па опет сви реагују, траже забрану и долазе да бију. А тамо нема експлицитних порука. Овде има. Човек се гласно хвали да је спавао са малолетницом и направио јој дете. Можда то није тачно, али не видим ничије реакције. Нигде удружења за заштиту права детета, за спречавање породичног насиља, па ни твојих новинарских удружења да критикују такво извештавање. Нигде никога од виђенијих јавних интелектуалаца да се запита зашто нема гласне осуде. Зато сам се надао да ће десничари бити ти који ће се побунити, гласно како они то већ умеју, па ако треба и запретити да ће силом спречити такво пљување по породици, тој основи српства."

„Сада се стварно измотаваш," одмахујем главом

„Не измотавам се! Добро, можда мало. Али ја бих их заиста у томе подржао. Тиме би доказали да  стварно бране некакве вредности. Са којима се ја, иначе, не слажем. Углавном. Али бих видео да некакав систем постоји. А не да им је сва вредност у томе да нападају слабе и рањиве."

„Мислим да ти ово преозбиљно схваташ, заиста," покушавам ја да закључим, али се Жиле не да.

„Никако. Замисли колико је људи у Србији и сличној ситуацији. Колико има очуха или партнера које другари сада задиркују и провоцирају како би могли да пробају нешто и са ћерком своје супруте или девојке, како ли се то већ каже. Јер у новинама читају да је то прихватљиво. Или макар не чују гласну осуду. Тај који се тиме хвали није приведен, дете није одузето родитељима и смештено у сигурну кућу. Нема реакције државе. Па ако је том Чабаркапи прошло, проћи ће и теби, говори му друштво. Већини се то вероватно гади али некога ће сигурно охрабрити. Е, ту су нам потребни ти заштитници традиционалне породице, Црква, школа, центри за социјални рад. Да гласно поруче да то не да није дозвољено, него није дозвољено ни промовисање таквог понашања у било које сврхе."

„Ја мислим да је свима јасно да то није истина..."

„Свима јасно? Ма, дај... Па онај хумориста је написао у својој рубрици да је Наташа Кандић шатро осудила Новака Ђоковића што не помаже албанској деци и још се у њено име подсмевао његовој игри на Вимблдону, све на страници која је јасно означена као сатирична. А разни десничари то пренели по интернету као истину. Чак и када је разјашњено да је у питању шала, додуше неукусна, неки и даље нападају сироту Кандићку која не зна шта ју је снашло. "

„Прошла је она и горе ствари..." кажем помирљиво знајући да је Жиле слаб на Кандићку.

„Ма, небитно. Само хоћу да кажем да људи овде верују само у оно што желе да верују. Робују предрасудама које им кроје медији. А нама се као модел правог мушкарца, алфа мужјака такорећи, сада намеће клипан који воли своју жену и чека са њом четврто дете, али истовремено има љубавницу и још се упушта у везу и са њеном ћерком и сада и са њом, каже, чека дете и све је идеално. А знаш шта је најбоље, шта ме је оборило с ногу?"

„Шта?"

„Када каже да је та Љуба лоша мајка и да се он бринуо о њеној деци, каже, „пазио сам их као своју". Па шта ли ради својој деци, да ми је знати, ако је ову што ју је „пазио" оставио у другом стању?"

„Жиле, одвратан си," кажем скисељеног лица

„Дај, замисли само да ли би се сви понашали овако ноншалантно да је онај геј активиста после изласка из Великог брата само рекао да му се свиђа шеснаестогодишњи син неког од учесника. Далеко било да га је одвео код себе кући и оптужио родитеље да се о њему слабо брину. Па ће он то боље. Еј, експлодирало би све! Дивизије би ишле да се обрачунају са њиме где год да се налазио! Без обзира да ли се само шалио, као што ти сада кажеш."

„И треба," одговарам разрогачених очију на ово што сам чуо.

„Наравно да треба. Малолетник је у питању. Ту нема слободе чак ни код мене. Ни у вицу. Али тако треба да буде и у овом случају. О томе ти причам."

„Ма, наиван си. То је све само реклама за нову сезону Фарме. Видиш да то сада пишу таблоиди. Сви ће да уђу. И Љуба и ћерка, бивши муж, па и тај за кога више не знамо да ли је зет, дечко, шта ли је," говорим помирљиво дозивајући руком келнера да нам донесе још по пиво.

„Јесте. Фали само Наташа Кандић."

„Ха, ха, ха. Ниси нормалан, Жиле. Па она да уђе нико више не би хтео да гледа Фарму."

„Баш зато и треба да уђе."

 

број коментара 18 пошаљи коментар
(недеља, 21. јул 2013, 20:44)
Dragan Sumadinac [нерегистровани]

Svaka cast!

Svaka cast!

(недеља, 21. јул 2013, 23:18)
anonymous [нерегистровани]

Nataša prava osoba za farmu

Nataša Kandić je prava osoba za Farmu. Kako bi to bilo interesantno za posmatranje!

(понедељак, 22. јул 2013, 07:38)
anonymous [нерегистровани]

Cestitam

na clanku.

(понедељак, 22. јул 2013, 08:06)
anonymous [нерегистровани]

A pisac...

A pisac ovog teksta kao francuska sobarica.Hteo da se dotakne skakljivih tema pa uz put nam "uvalio" podrsku za gej brakove i "jadnu" sudbinu N.Kandic. Da budem iskren, retko ko me nervira na TV kao ovaj gospodin. Odakle se on pojavi posle 5. oktobra ne mogu nikako da saznam.

(понедељак, 22. јул 2013, 09:35)
anonymous [нерегистровани]

Tamara

Farmu ne treba gledati sa ili bez Nataše Kandić. Rijaliti je izum nekog voajera! Gosp. Stanojeviću tekst je odličan.

(понедељак, 22. јул 2013, 11:45)
srdjan [нерегистровани]

svaka cast

svaka cast... na pokusaju... medjutim, uzalud! jedni kreteni ce i dalje snimati, a drugi gledati tu farmu

(понедељак, 22. јул 2013, 16:17)
Farma Fan Club [нерегистровани]

Predsednik Cluba

Glasajte za Natu, ona je rekla...
Drugi su uradili šta su uradili
ali ONA JE REKLA

nas reči pogadjaju

(понедељак, 22. јул 2013, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

Stvarno

Pa vi ste svi idealci auuuu Kandicka aiii.

(понедељак, 22. јул 2013, 23:11)
bivsi pratioc [нерегистровани]

bas tako

prejadno i amaterski

(уторак, 23. јул 2013, 00:05)
anonymous [нерегистровани]

smeštaj

Tekst je dobar, a nadam se da će za dotičnu gospođu biti pronađen smeštaj sa finom slamom, da se ne osramotimo.

(уторак, 23. јул 2013, 03:08)
anonymous [нерегистровани]

@A pisac...

Nemoj tako o prvom glavnom moderatoru RTS sajta. Covek se trudi da udovolji svima, spolja i unutra a da ne poklekne i cak da progura neke svoje stavove uz to. Puno politickih vetrova duva po Srbiji sa svih strana; neki jaci, neki slabiji.

(уторак, 23. јул 2013, 09:20)
Дарко24 [нерегистровани]

Одличан чланак

Крајње је време да се на сцени нашег друштва појаве социолози са својим налазима и мишљењима о позитивним и негативним странама емисија оваквог и сличног формата.
Шта треба да се деси да би се реаговало?
Штета која се наноси породици и омладини је огромна!!
Залажем се за приказивање и непрестано репризирање емисија које би имале за циљ да се народу прикажу све добре и лоше стране пута професора, доктора, судија и адвоката као и лице јунака фарме и осталих учесника са акцентом на њихово образовање, породицу, интелигенцију, мрежу пријатеља и познаника које имају.
Када се формира свест на основу оваких расправа, чекају нас бољи дани.

(среда, 24. јул 2013, 21:27)
branko suca [нерегистровани]

bravo

Nadam se da cemo nesto i nauciti od Gospodje
Kandic.

(четвртак, 25. јул 2013, 13:29)
anonymous [нерегистровани]

Fenomenalan kraj

Kraj bloga ti je fenomenalan. Alal vera! Nisam prestao da se smejem čitavih 10 minuta.

(субота, 27. јул 2013, 18:16)
anonymous [нерегистровани]

предлог

Треба осим госпоје Наташе Кандић у Фарму увести и Соњу Бисерко да зачини атмосферу! :)

(уторак, 30. јул 2013, 00:17)
anonymous [нерегистровани]

Natasa Kandic

je kao i u realnosti ona koja "otvara oci" narodu i ukazuje na ono sto ne valja.

(уторак, 30. јул 2013, 09:55)
anonymous [нерегистровани]

natasa kandic ulazi na farmu

Odlican tekst Z.Stanojevica,bravo!

(субота, 10. мај 2014, 09:06)
anonymous [нерегистровани]

natasa prava osoba...

Na farmi je pravo mesto za KURVETINE tipa NATASE,BISERKO i ostalih sorljaca,pisulja sa B2