Читај ми!

Спојена пруга од Новог Сада до Суботице - у септембру пробне вожње

У Бачкој Тополи је спојен последњи део колосека на прузи Нови Сад - Суботица, чиме је завршено постављање нових шина на главној деоници. Најављено је да ће пруга бити пуштена у саобраћај у децембру.

Догађају су присуствовали министри Милош Вучевић и Горан Весић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг и заменик генералног директора компаније "Чајна стејт Реилвеј Груп" Ванг Тонг Џун.

Дужина трасе пруге од Новог Сада до мађарске границе је 108 километара, а вредност радова је милијарду и 160 милиона долара.

Министар Горан Весић је рекао да се изградњом брзе пруге Нови Сад - Суботица постигао највећи и најважнији технолошки напредак, што ће "ставити Србију на главну тачку Западног Балкана". Најавио је да ће све бити спремно да до краја јуна крене сертификација пруге, док ће пруга бити пуштена у саобраћај у децембру.

"За више од две године од како је деоница Београд - Нови Сад пуштена у саобраћај, ова брза и модерна пруга, не само да је знатно побољшала услове путовања становништва Србије, већ је постала нова национална карта Србије", поручио је Ли Минг, амбасадор Кине у Србији.

Кинески конзорцијум који изводи овај капитални пројекат већ тестира пругу на брзине од 200 километара на час на деоници од Новог Сада до Врбаса, а очекује се да ће половином септембра почети пробне вожње од Новог Сада до Суботице.

Редовне вожње брзим возом од Београда до Суботице које треба да трају 75 минута, очекују се у децембру ове године.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се