Читај ми!

Завршен двадесети протест "Србија против насиља", учесници изнели захтеве испред РТС-а

У Београду је двадесети пут одржан протест “Србија против насиља“. “Медијском трасом“ учесници протеста дошли су до зграде РТС-а, где су прочитали захтеве.

Завршен протест испред РТС-а

Око 19.45 испред зграде РТС-а у Таковској улици је завршен двадесети протест "Србија против насиља". Ово је четврти пут, од када се протести одржавају, да се долази до зграде јавног сервиса.

Извештај Зорана Слепчевића у Дневнику РТС-а

Захтеви РТС-у

Окупљени испред зграде РТС-а затражили су да, како наводе, РТС “истинито и благовремено информише“.

“Тражимо да РТС буде јавни сервис, наш сервис, да нас истинито и благовремено информише, да се чују различита мишљења, да не буде пропагандно гласило СНС и Александра Вучића“, рекао је модератор скупа Смиљан Бањац.

Испред зграде РТС-а обратили су се и песник и еколошки активиста Јевђеније Јулијан Димитријевић и фотограф Драгољуб Замуровић, који су говорили о проблемима са уништавањем животне средине, као и о насиљу које се, према речима Замуровића, дешава сваки дан. Као пример "насиља на свим местима" навео је напад на Предрага Воштинића из Локалног фронта, паљење куће новинару Милану Јовановићу, али и насиље у Скупштини.

Фото Игор Топаловић

Колона стигла до зграде РТС-а

Окупљени на скупу "Србија против насиља" стигли су до Таковске 10, где се налази зграда Радио-телевизије Србије.

Фото Миленко Марковић

Почела протестна шетња ка РТС-у

Окупљени су тзв. "медијском трасом" кренули у протестну шетњу Дечанском, Македонском, Светогорском улицом до Таковске 10, где се налази зграда Радио-телевизије Србије.

Фото: РТС/Игор Топаловић

Окупљање испред Скупштине Србије

Грађани и представници дела опозиције окупљају се испред Скупштине Србије, где почиње двадесети протест "Србија против насиља".

На данашњем протесту предвиђено је обраћање два говорника.

Фото: РТС/Игор Топаловић

Окупљање на протесту “Србија против насиља” почело је у 18 часова испред Скупштине Србије. Одатле се кренуло у шетњу “медијском трасом“ - улицама Дечанском, Македонском и Светогорском, до Таковске, односно до зграде јавног сервиса.

Представници дела опозиције су раније предали захтеве руководству РТС-а којима, између осталог, траже заступљеност у информативном програму пропорционално времену које имају у парламенту, покретање нове дебатне емисије у вечерњим сатима на Првом програму и да се, поред групног учествовања, њихови представници позивају и у емисије самостално, без, како кажу, нужног присуства партија на власти.

Протест у Краљеву

Вечерас се протестује и у Краљеву. Окупљање на протесту "Краљево против насиља" почело је у 19 часова, на Тргу српских ратника. Краљевчанима, који већ месецима протестују, ове суботе је подршка стигла и из других градова. Они су дошли како би подржали активисту Локалног фронта из Краљева Предрага Воштинића.

Воштинић је 10. септембра повређен када га је, док је возио бицикл на Ибарској магистрали код индустријске зоне у Краљеву, ударио аутомобил новосадаских регистрација након што је, како каже, пре тога покушао да га изгура са коловоза.

Локални фронт затражио је од надлежних да расветле све околности и то јавно сапоште.

Захтеви протеста

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 19 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је 1. јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је 12. августа.Теме окупљања биле су насиље над женама и одлазак младих из земље, а учесници су прошетали до Владе Србије.

Тема шеснаестог протеста, одржаног 19. августа, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

Седамнаести пут, грађани су се окупили 26. августа, када су поново прошетали до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а.

Осамнаести протест одржан је у суботу, 2. септембра. Тема су били образовање и владавина права, а шетало се од Скуштине Србије до зграде Министарства просвете и правде.

Деветнаести протест одржан је прошлог петка, 8. септембра. Окупљање је почело испред зграде Владе Србије, одакле је протестна поворка кренула до зграде Телевизије "Пинк", где је протест и завршен.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"