Читај ми!

Одржан седамнаести протест "Србија против насиља", учесници прошетали до зграда РТС-а и РЕМ-а

Протест "Србија против насиља" одржан је седамнаести пут у Београду. Након окупљања испред Дома Народне скупштине, учесници протеста прошетали су до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а. Протест одржан и у Краљеву.

Прочитани захтеви протеста

Након шетње и обраћања, на крају су још једном прочитани захтеви чиме је данашњи протест завршен.

Учесници испред седишта РЕМ-а

Учесници протеста стигли су до седишта РЕМ-а где се окупљенима обратила апсолвенткиња Факултета политичких наука Милица Костин.

"Свих ових седамнаест недеља док шетам кроз мене пролазе три емоције – туга, бес и нада. Туга јер се сваки пут морамо присетити због чега смо овде, бес јер реакције и назнаке промена не постоје, а такође се јавља и нада јер смо заједно у овоме и никада нећемо стати“, поручила је Костин.

Указала је на проблеме студената у Србији, поскупљење студентског живота, али и све теже услове због којих морају да раде и студирају.

“Ми који стојимо овде смо они који се боре за боље сутра. Ми смо они који траже функционисање институција. Зар је то превише? Зар ми овим што радимо рушимо државу или крпимо срушену? Зар рушимо државу ако пријавимо да је нестало светла на улицама, а они одбијају и да траже квар. На нама је да ако одбијају да траже проблеме и кварове, макар то био нестанак уличног светла, на нама је да кажемо – нестало је светло, упалите светло, предуго смо у мраку“, поручила је Костин.

Опширније Краће

Настављена протестна шетња

После одржаних говора испред зграде Радио-телевизије Србије, протестна шетња је настављена до седишта РЕМ-а.

Војводић: Окренимо се себи док још имамо коме

Професорка српског језика и књижевности Весна Војводић рекла је да је једина шанса да се ослободимо од насиља у просвети и целом друштву хоризонт заједништва.

Поручила је да су "годинама, деценијама исти људи одговорни за регресивне друштвене процесе у којима је потпуно расточено, разваљено и уништено све што је деловало као неки вредносни систем".

"Уместо да живимо достојанствено у друштву у којем постоји просвећена демократија, ми смо се сведоци да се на нас гледа као на неку претполитику, бесловесну гомилу која ништа друга не заслужује него да буде заједница преживљавања", истакла је Војводићева.

Указала је да "живимо у друштву простачког популизма".

"У том друштву наши протести сваки пут су начин да кажемо – не пристајемо на ово. Протести су начин да покажемо да истрајавамо на путу да од поданика поново постанемо грађани", додала је Војводићева.

"Важно је питање и за наше ђаке – ми сви знамо, али како би одговорила срамна политичка елита на питања на која ћемо ми чекати одговоре својих ђака – да ли су спремни за демократију, поштење, емпатију, солидарност и на крају најважније прихватање различитости и прихватање да неко има права да другачије мисли. Зато мислим да нам је једина шанса да се ослободимо од насиља у просвети и целом друштву хоризонт заједништва, окренимо се себи док још имамо коме“, поручила је Војводићева.

Фото: Фонет/Милица Вучковић
Опширније Краће

Јанков: Колапс просветног система се није десио случајно и преко ноћи

Окупљенима се најпре обратила професорка социологије из Зрењанина Сенка Јанков која је поручила да “ово друштво не може кренути напред док се ствари не назову правим именом, док се не казне одговорни са именом и презименом, док се не рестартује правна држава“.

“Прошло је више од 100 дана од незамисливе трагедије која нам се десила, више од сто дана од када смо на најбруталнији начин суочени са потпуним колапсом друштвеног и образовног система. Док смо ридали за изгубљеним животима, школа нам се насилно и произвољно укидала, запљускивале су нас лажи са конференција за штампу и скупштинске говорнице, говор мржње се изливао са националних фреквенција доливајући со на живе ране овог друштва“, рекла је Јанков.

Питала је како је могуће да власт седамнаест недеља “игнорише захтеве за оздрављење овог друштва“.

“Одговор је врло једноставан, јер се налази управо онде где је све и почело – у просвети. Колапс просветног система се није десио случајно и преко ноћи, на њему се предано радило кроз сваку непроцесуирану аферу, кроз продаје испита, увођење додатних предмета без консултација са струком, кроз оркестриране отпоре сваком просвећивању и освешћивању у дубокој кризи са вршњачким насиљем, кроз немост и игнорисање институција на политичка запошљавања у школама, кроз дозвољење притиске и претње за поправљање оцена, кроз плагијате и куповине диплома“, нагласила је Јанков.

“Када просветни радник свој посао ради предано, поштено и тачно онако како то закон од њега захтева и тражи, он постаје претња, он је реметилачки фактор овог система, јер он је тај који образује и обликује младост друштва. Он има прилику да их научи и да им покаже зашто не треба да се ћути и трпи, зашто не сме да се жмури на неправде, како да се разоткрију лажи и манипулације, али најгоре од свега он може да их научи да имају право да све ово и гласно кажу. Такав просвети радник је проблем и треба га склонити и ућуткати“, додала је Јанков.

Без образовања држава не постоји, јер је свака област друштва је резултат образовања, поручила је Јанков.

Фото: Фонет/Милица Вучковић
Опширније Краће

Колона стигла до зграде РТС-а

Учесници протеста стигли су испред зграде Радио-телевизије Србије.

Извештај Игора Топаловића

Учесници протеста крећу се тзв. медијском рутом, јавља извештач РТС-а.

Како је најављено, колона ће најпре застати код зграде РТС-а, а након тога и испред седишта РЕМ-а.

Протест одржан и у Краљеву

Седамнаести пут протест "Краљево против насиља" одржан је у Краљеву.

Учесници протеста су са Трга Јована Сарића прошетали до Народне кухиње, а на тргу испред градске управе одржан је перформанс којим су изразили незадовољство радом надлежних служби и првог човека Краљева.

На скупу је говорио Владан Славковић из "Локалног фронта" у Краљеву.

Учесници кренули у протестну шетњу

Након окупљања испред Дома Народне скупштине, грађани су кренули у протестну шетњу.

Како је најављено, траса протеста је: Дечанска улица, Македонска, Хиландарска, Таковска до зграде Радио-телевизије Србије и Регулаторног тела за електронске медије.

Грађани се окупљају испред Скупштине

Грађани се окупљају испред Народне скупштине одакле ће кренути у протестну шетњу.

Фото: РТС

Протест, чија је тема просвета, почео је око 19 часова испред Дома Народне скупштине.

Како су и најавили организатори, траса седамнаестог протеста "Србија против насиља" била је: Дечанска улица, Македонска, Хиландарска, Таковска до зграде Радио-телевизије Србије и Регулаторног тела за електронске медије.

Захтеви протеста

Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

До сада одржано 16 протеста

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.

У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.

Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.

Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.

Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.

Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.

У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.

Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.

Петнаести протест одржан је 12. августа, а учесници су прошетали до Владе Србије.

Тема шеснаестог протеста, одржаног прошле суботе, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

понедељак, 04. децембар 2023.
-1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво