Uspešna vojna saradnja SAD i Srbije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš i načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD admiral Majkl Malin saglasni da je vojna saradnja dve države uspešna, uprkos složenim političkim odnosima Srbije i SAD.

Admiral Malin, koji predvodi visoku delegaciju vojske SAD, prvi je američki vojni zvaničnik tog ranga koji je u poseti Srbiji od 1951. godine.

Potpuno suprotni politički stavovi SAD i Srbije oko statusa Kosova i Metohije nisu bili prepreka, kako je zajednički ocenjeno, dobroj vojnoj saradnji. 

Ponoš je posle sastanka sa Malinom, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je konstatovano da je vojna saradnja bila uspešna u periodu kada politički odnosi država nisu bili dobri.

Admiral Malin je naveo da se u potpunosti složio sa Ponošem u vezi sa uspehom vojne saradnje i da ta saradnja nije bila samo na papiru, već se ogledala i u praksi.

Malin je istakao da je stabilnost regiona veoma važna, da treba da bude postignuta i održana a pozitivno je ocenio saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om kao i aktivnosti u programu Partnerstvo za mir.

Gledati u budućnost, ne u prošlost

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD je dodao i da je Vojska SAD izvukla pouke iz svih operacija koja je imala u prošlosti i da ih koristi ističući istovremeno da je jako važno "da ljudi gledaju u budućnost a ne da budu okrenuti prošlosti".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ponoš je precizirao da je sa Malinom razgovarao o političko bezbednosnoj saradnji u regionu u okviru koje je ukazano na potpuno različito viđenje budućnosti južne srpske pokrajine - Kosova i Metohije.

Ponoš je naveo i da, bez obzira na potpuno različite političke stavove oko Kosova i Metohije, "iznalazimo načine da sarađujemo, SAD kroz strukturu NATO, u kojoj ima veliki uticaj, a mi kroz činjenicu da se radi o južnoj srpskoj pokrajini".

Sa Malinom se razgovaralo i o mogućnosti nabavke opreme i naoružanja američkih proizvođača, pod istim uslovima kako to čini Vojska SAD.

Ponoš je podsetio i na veoma uspešno ostvarenu saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja i ukazao na značaj uključivanje srpskih oficira u program vojnog obrazovanja i usavršavanja na američkim vojnim akademijama.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je izrazio očekivanje i da će se vojno-vojna saradnja dve vojske uskoro prerasti u vojno-civilnu, a potom i u civilno-civilnu saradnju.

Prema Malinovim rečima, sve aktivnosti u okviru vojne saradnje su "na stazi programa Partnerstvo za mir", a američka vojska je zainteresovana za intenziviranje međusobnih odnosa.

Malin je naveo da je prilikom saradnje značajno da Vojska Srbije dobije ona znanja koja želi Ponoš a ne ono što hoće SAD.

Pre sastanka sa Ponošem, delegaciji SAD priređen je svečani doček u Domu Garde u Topčideru.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. okt 2008, 19:34) - anonymous [neregistrovani]

A, budžet

Eto ovako ti je ta politika koju mi mali gradjanini tesko mozemo da razumjemo. Ovo ide otprilike ovako . Srbija nema para da kupi oruzje , Amerika daje oruzje (naravno ono sto Ami ne trebaju ili ono sto je ostarilo) na kreditu , kredit koji je otprilike 2 miliardi dollara , za 20 godina pod uslovom da svakih 5 godina srbija kupuje oruzje od prilike 500 miliona dollara . za 20 godina je to oko 4 miliarde dollara pa ono i ovo na kraju je srbija amerikancima oko 10 miliardi dollara, za 20 godina. a ja i ti i oni obicni gradjanin ne znamo sta se desava oko nas , ili tako reci cudimo se kad cujemo da je jedan politicar pre par mjeseci nesto drugo govorio a danas nesto drugo radi.

(ponedeljak, 20. okt 2008, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

A, budžet

Najavljuje li nam to načelnik, dodatne budžetske izdatke za kupovinu US naoružanja? Odakle nam novac za to, sada, kada ne postoji način da se popune sve budžetskr rupe. Drugo, kako to da i pored različitih stavova po pitanju Kosmeta, imamo iste stavove oko nabavke oružja. Da li g. Ponoš radi u skladu sa predsednikovim saznanjima? Pre dve nedelje je imao sasvim suprotnu izjavu.

(ponedeljak, 20. okt 2008, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Успешна војна сарадња САД и Србије

Bolje da amerikanci ociste zemlju koju su bombardovanjem zatrovali nego da nas obradjuju i da im saljemo danak u krvi.