Sokobanja pod lupom

Na korupciju i razne nezakonite radnje, pojedini radnici Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji ukazuju četiri godine. Sve vreme, tvrde, trpe pritiske i ucene direktorke, a ni otkazi nisu retkost.

Dvadeset radnika Specijalne bolnice  u Sokobanji, dobilo je od Agencije za borbu protiv korupcije status uzbunjivača.

Zoran Marković član Štrajkačkog odbora kaže da su ljudi šikanirani samo zato što su podržavali ideju da poslovanje učine bolnice javnim.

Direktorka Specijalne bolnice Sokobanja Ljiljana Isaković kaže da postoji potpuna transparentnost u ovoj kući i da nema, niti je ikada bilo političke igre u toj bolnici.

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže da problema ima, kao što ima i "parametara" da menadžment te institucije pokušava da ih razreši na najbolji mogući način.

Na osnovu Zakona o radu i Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata Nezavisnost i Sindikata Solidarnost, tražili su pre 4 godine da menadžment dostavi na uvid podatke o ukupnim mesečnim primanjima svih zaposlenih ponaosob, za period od 1. 1. 2008. do 30. 6. 2009. godine.

Budući da direktorka to nije učinila, poverenik za informacije kaznio je ustanovu sa 200.000 dinara.

Nepotizam je uobičajen?

Dr Ljiljana Isaković postala je direktor Specijalne bolnice u Sokobanji 2003, u vreme kada je Ministar zdravlja bio Tomica Milosavljević.

Kao član G 17 plus, postavljena je na mesto predsednika Opštinskog odbora te stranke u Sokobanji.

Visoki funkcioner URS-a, Branislav Jovanović potvrdio je RTS-u da je zbog lošeg rejtinga stranke u Sokobanji i ukazivanja članova stranke na zloupotrebu službenog položaja direktorke, pre godinu i po dana ona isključena iz URS-a.

"U toj banji, Ujedinjeni regioni Srbije više nemaju svoj odbor", rekao je Jovanović.

Dr Ljiljana Isaković je, u međuvremenu, postala član SNS-a, što je RTS-u potvrdio predsednik te stranke u Sokobanji Vladan Milojković. On ne krije da je njegova ćerka radnik Specijalne bolnice u Sokobanji.

Na optužbe zaposlenih da je u bolnici zaposleno mnogo dece i supružnika radnika, kao podrška aktuelnom menadžmentu, direktorka dr Ljiljana Isaković kaže da je to uobičajna praksa u toj ustanovi.

"Kada se to dešava u bolnici koja u svom nazivu ima reč Sokobanja, onda naravno da Sokobanja kao turističko mesto trpi i neka ovo bude apel za sve one koji odlučuju da ovaj problem što pre reše", kaže predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je TV centru RTS-a u Nišu da je do sada protiv direktorke Specijalne bolnice policiji podneto 38 anonomnih i potpisanih krivičnih prijava i takođe  da se protiv nje ne vodi istraga.

Reagovanje Bolnice (5. 11. 2013)

Povodom priloga objavljenog u emisiji "Ovo je Srbija'' 4. 11. 2013. i informacija objavljenih na portalu RTS-a 25. 10 i 4. 11, Služba za odnose sa javnošću Specijalne bolnice "Sokobanja", poslala je dan kasnije, 5. novembra, našoj redakciji saopštenje, u kojem se tvrdi da u Specijalnoj bolnici "Sokobanja" nema štrajka i da je "grupa zaposlenih čija brojnost varira, ali ne prelazi 20 radnika", dostavila Bolnici odluku o stupanju u štrajk 29. 04. 2013. godine: "U toj odluci je navodeno da zaposleni sprovode štrajk kroz rad sa punim radnim vremenom i bez narušavanja procesa rada, uz nošenje bedža sa oznakom štrajka."

Dalje se navodi da se po mišljenju Ministarstva rada, u konkretnom slučaju ne radi o štrajku, jer ne postoji obustava rada, kao bitna odrednica štrajka: "Ti radnici koji nose bedževe sa oznakom štrajka, rade po redovnom rasporedu, redovno primaju zarade, i njihov status se ni po čemu ne razlikuje od statusa ostalih zaposlenih." Dalje se kaže da se "samozvani štrajkači, sadašnji uzbunjivači", od 2009. godine obraćaju najrazličitijim institucijama i podnose krivične prijave protiv menadžmenta i direktora Ustanove sa "neosnovanim" optužbama na zakonitost rada: "Po tom osnovu vršena je kontrola zakonitosti rada Specijalne bolnice od strane MUP-a Srbije, RFZO-a, budžetske inspekcije, Poreske uprave, finansijske policije, zdravstvene inspekcije, inspekcije rada, a vrši se i sada."

U Saopštenju se tvrdi da do sada nisu nađene nikakve nepravilnosti u poslovanju Bolnice i radu direktora i menadžmenta, kao i to da više od 80 odsto zaposlenih protiv štrajka, da Bolnica "čitavu deceniju ne posluje sa gubitkom" i da nema problema u radu i funkcionisanju. Krivične prijave su "uglavnom podnosili uzbunjivači,  mnoge su odbačene i protiv direktora se ne vodi nijedan krivični postupak", kaže se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Specijalne bolnice "Sokobanja".

 

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. nov 2013, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

istina

Istina je samo jedna. Sokobanja je malo mesto i svi znaju ko je ko, i ko i zbog cega pise ruzne komentare o casnim ljudima koji su se usudili da javno ukazu na nepravilnosti u poslovanju i razlicitim zloupotrebama. Dobro je da postoje i hrabri novinari, pa ce istinu saznati i cela Srbija.

(ponedeljak, 04. nov 2013, 21:57) - anonymous [neregistrovani]

Dan i noc

Ovde ni Insajder nije potreban, sve je jasno kao dan, samo pravosudje i drzava cute!Samo?

(ponedeljak, 04. nov 2013, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

istina

jos ranije se o tome pisalo u raznim novinama,a niko nije reagovao..mislim da je pravo vreme da se ovaj problem konacno resi...

(ponedeljak, 04. nov 2013, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Strajk!

Ne kaze se za dzabe gde ima dima ima i vatre!

(ponedeljak, 04. nov 2013, 20:07) - sima [neregistrovani]

hrabro

Kamo srece da je vise ovakvih novinara koji izvestavaju o nepravilnostima u radu pojedinih javnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

(ponedeljak, 04. nov 2013, 18:57) - Isak [neregistrovani]

blizi se kraj

Citati pojedine komentare koji hvale direktorku a napadaju drugu stranu su nevidjeno smesni.Vec se zna ko pise takve komentare,hahahaha ovo postaje veoma interesantno.Dosao je kraj,zar ne vidite?Svaka cast ovakvim novinarima koji su ovu pricu pustili u javnost.Koliko mi se cini ovo je tek pocetak kraja jedne price, vladavine samovolje.

(ponedeljak, 04. nov 2013, 18:19) - anonymous [neregistrovani]

odgovor odgovoru

Zaposleni su pozivani u direktorijumu da potpisuju ,,dobrovoljno,, podrsku sa naredjenjem da potpisuju i odsutne s posla. Da li su smeli da odbiju? Ne vidjen teror! Ispasce da ima vise potpisa nego zaposlenih.

(ponedeljak, 04. nov 2013, 18:18) - sonja [neregistrovani]

ha,ha

Najlakše je da nekoga ko ukazuje na nepravilnosti i LIČNO BOGAĆENJE, neko proglasi neradnikom! Čudan li smo narod?!

(ponedeljak, 04. nov 2013, 17:44) - Stole [neregistrovani]

Ne mogu da verujem

Ne mogu da verujem kako su se lepo rasporedili i umrežili ovi u Nadzornom odboru!!!

(ponedeljak, 04. nov 2013, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

...

Svi vi sto sto kritikujete strajkace nemate blage veze sta se u toj ustanovi radi... Iz Sokobanje sam, znam sta pisem...