Čitaj mi!

Za srećnije detinjstvo

Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom "Sunce" u Vodicama kod Prokuplja, jedini u Topličkom okrugu, osavremenio je rad. Nabavljena je tabla za interaktivnu učionicu, a u novoj fiskulturnoj sali radi se fizikalna terapija, korektivna gimnastika i trenira za sportska takmičenja.

Jedini dnevni boravak za osobe sa invaliditetom u Toplici, "Sunce" u Vodicama kod Prokuplja,  je osavremenio rad sa svojim korisnicima.

Nabavljena je pametna tabla za interaktivnu učionicu, u novoj fiskulturnoj sali radi se fizikalna terapija, korektivna gimnastika i trenira za sportska takmičenja, a u novim radionicama se tka na razboju.

Vule i Jelena kažu da se od razboja ne bi odvojili ceo dan, a njihovi prijatelji iz dnevnog boravka "Sunce" u Vodicama kod Prokuplja raduju se časovima na pametnoj tabli. A da im nije teško da i u sportu, kao i u životu, sa mnogo volje, truda i znoja postižu dobre rezultate potvrđuju medalje.

"Za moje dete mnogo znači ovo. Ono ispuni svoj dan ovde. Kući je mirna i sve mi ispriča šta radi ovde", kaže Milić Gordana.

"Imam ovde, u ovom dnevnom boravku dvoje dece i sestru. Šta drugo da kažem sem da smo zadovoljni i oni i ja. Zbog mene što mogu da ispunim svoj dan, a i oni što nauče dosta toga ovde", kaže Ljiljana Petrović.

"Sunce" je jedini  dnevni boravak za osobe sa invaliditetom u Toplici. Kroz različite programe i radionice pruža kompletan program psihofizičke i socijalne podrške za petnaestoro korisnika i njihove porodice.

Predsednik udruženja obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti Topličkog okruga Dragan Petrović kaže da su učinili sve da socijalizuju ovu decu i da im obezbede bolje uslove života

"Sada smo, zadnja dva meseca napravili dve radionice, odnosno jednu učionicu sa interaktivnom tablom i jednu radionicu za izradu ćilima, odnosno sa razbojima", dodaje on.

Željko Plavšić, mentor u programima reforme socijalne zaštite kaže da u Prokuplju imaju republički primer dobre prakse gde se na jedan struktuiran način radi sa decom.

"Pri tom, obezbeđeni su svi uslovi da deca mogu da dobiju podršku na osnovu njihovih potreba", kaže Plavšić.

Kada bude završen, kompleks "Sunce" treba da postane okružni centar za razvoj usluga socijalne zaštite.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

broj komentara 0 pošalji komentar