Slike Vasiljeva u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a otvorena je izložba slika jednog od naših najosobenijih umetnika, Igora Vasiljeva.

Izložba obuhvata 30 slika - ulja na platnu, kartonu i pausu, nastalih između 1952. i 1954. godine, kada je Vasiljev umro.

Izuzev jedne slike iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja i dva dela iz Kolekcije Cepter, ostali radovi ustupljeni su iz privatnih zbirki.

Igor Vasiljev je rođen 1928. godine u Beogradu, u porodici ruskih emigranata, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, koju je upisao 1948. godine, nakon nekoliko prekida trajno napušta 1952. godine, kada upisuje istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Pod nerazjašnjenim okolnostima, na studentskoj ekskurziji, tragično je izgubio život u proleće 1954. godine, a ostvario je više od 120 slika i manji broj crteža.

U tekstu kataloga Đorđe Kadijević, između ostalog, objašnjava tri karakteristične stvaralačke faze Igora Vasiljeva:

Prva je obeležena podsticajnim uticajem njegovog umetničkog idola, Van Goga. U toj fazi, najveću vrednost maju njegovi brojni autoportreti.

U drugoj fazi dominiraju pejzaži kojima Vasiljev potvrđuje svoju vezanost za beogradsko naselje Senjak i obližnju obalu Save.

Treća i poslednja faza u Vasiljeva otkriva možda najznačajnije svojstvo njegovog talenta - osećaj za ono što je u stvaralačkoj imaginaciji irealno, fantastično, oniričko, mistično. Iako radoznalo zagledan u svet oko sebe, Vasiljev je jednako obuzet i vizijama, čudnim prizorima koji izranjaju iz nesvesnog dela njegovog bića.

Njegova finalna "plava faza" prožeta je vizionarskom slutnjom o jednom "paralelnom svetu" koji egzistira mimo puke stvarnosti.

Slike iz ove faze daju delu Vasiljeva najveći opšti značaj, jer je on u njima među prvima, nagovestio pojavu sveta poetske fantastike koja će, u godinama posle njega, dati osoben karakter slikarstvu beogradskog kruga.

U galeriji RTS-a u izložbi slika Igora Vasiljeva posetioci će moći da uživaju od trećeg do dvadesetog decembra.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 05. dec 2008, 22:04) - marijana radovanovic [neregistrovani]

izlozba

Hvala za izlozbu Igora Vasiljeva. Volela bih da je sto vise ljudi vidi. Volela bih da je malo vise reklamirate, jer imate mogucnosti za to. Volela bih da i ostala dela vidimo uskoro, ako je moguce.

(sreda, 03. dec 2008, 22:18) - hadzija [neregistrovani]

kako nam je potrebna ova izlozba

HVALa! HVALA! HVALA!
U ime svih stanovnika jedne od najmanjih ulica u Belom Gradu, na Senjaku - Zmaj Ognjenog Vuka, gde je u broju 2 stanovala casna porodica ruskih emigranata Vasiljev i gde smo jos tako mali uzivali u carstvu boja na platnima Igora, deduske Alekseja, cerke Svetlane....
Ma sta pricali danas likovni Kadijevici, Igor je pre svega bio ekspresivac i PRETECA MEDIJALE!!! Najmladji clan ULUSA! Hej! Za svojih 26. godina zemaljskog zivota, uspeo je da naslika preko 120 slika, mnostvo crteza, da zavrsi dva fakulteta, da odlezi u zatvoru kao politicki nepodoban, da se ozeni i razvede dva puta, da napravi dve cerkice i da ode u svoja SVETA polja!To se mora reci! Posle dolazi, Milan Popovic koji umire na dan svoje prve samostalne izlozbe u Beogradu i onda ulazi na velika vrata MED i ALE, Leonid Sejka i sa njim Olja Ivanjicki, pa potom i svi ostali. Ah, ta ruska emigracija! So kulture majcice Rusije! MOLIM VAS, PRODUZITE TRAJANJE IZLOZBE DO KRAJA GODINE, jer za Bozicne i novogodisnje praznike stizu u rodni grad stanovnici ulice Zmaj Ognjenog Vuka iz Nemacke, SAD, Izraela i neka se jos jednom prisete tog vatrometa boja u ovom zimljivom sivilu! Hvala svima koji u Servisu i Galeriji brinu o lepom i nasim dusama i ocima!