Muzej iz Sirogojna među evropskom elitom

Muzej Staro selo u Sirogojnu jedan je od tridesetak muzeja među kojima će Evropski muzejski forum, od 13. do 17. maja birati evropski muzej godine. U Talinu će predstaviti neuobičajenu prezentaciju na temu čednosti u prvoj bračnoj noći.

Programi koje organizuje Muzej u Sirogojnu, simbol naše tradicije i narodnog graditeljstva, bili su presudni za nominaciju za prestižnu nagradu, koja se dodeljuje od 1977. godine.

Autentični objekti zlatiborskog domaćinstva sa pokućstvom 19. veka, uz dobrodošlicu domaćice i zanatlija, više od tri decenije privlače i stare i mlade, i domaće i goste iz inostranstva, ekskurzije.

"Sve je to nešto novo za njih, nešto novo da vide i čuju, da saznaju upravo o tom životu svojih predaka i baš su oduševljeni. Ponesu lepe utiske sa ovog mesta", rekla je Ljiljana Bozanić iz Osnovne škole "Milan Blagojević".

Goran Matić iz Toronta kaže da je i pre dve godine bio u Sirogojnu. "Idem u obilazak malo da osvežim emocije, stvarno je predivno, lepo", priča Goran.

Viši kustos Muzeja Svetlana Čaldović ističe da je zdanje sagrađeno tako što su objekti prenošeni iz okolnih zlatiborskih sela.

Vođa grupe iz Italije Fabricio Reska kaže da je njegova grupa proputovala čitav svet.

"I mi smo smatrali da je jako važno da ih dovedemo ovde kako bi spoznali jednu ovakvu vrstu etnološkog nasleđa, nešto što im je blizu, ali nepoznato i potpuno drugačije", kaže Reska.

Zadovoljni viđenim, gosti iz Italije poželeli su uspeh domaćinima na predstojećem izboru za evropski muzej godine, u Estoniji, gde se, kažu zaposleni, neće predstaviti onim po čemu su već poznati, već neuobičajenom prezentacijom na temu čednosti u prvoj bračnoj noći.

"Interaktivna je, morate da pipate, tražite, zagledate, više liči na nekakvu igru ili slikovnicu, nego na sam poster", objašnjava viši kustos doktor Nikola Krstović.

Smatra da su predmet i cela priča koja kruži oko njega provokativni. "Skreće pažnju na nematerijalnu baštinu, na nešto što osvetljava još jedan deo rada ovog Muzeja", rekao je Krstović.

A da o životnim stvarima pričaju na jedan drugačiji način zaposlene je podstakao posetilac zabeleživši u muzejsku Knjigu utisaka - Mi plus Vi jednako magija.

U Starom selu su posebno ponosni na muzejski dijalog sa publikom i izuzetne veze sa okruženjem što Evropski muzejski forum i te kako vrednuje.

broj komentara 0 pošalji komentar