Čitaj mi!

Gatalici nagrada "Meša Selimović"

Književniku Aleksandru Gatalici za roman "Veliki rat" svečano uručena nagrada "Meša Selimović" za knjigu 2012. godine.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta književniku Aleksandru Gatalici uručena je nagrada "Meša Selimović", za knjigu 2012. godine, koja mu je dodeljena za roman "Veliki rat".

Gatalica je, zahvaljujući na nagradi, ocenio da je srpska književnost u poslednjih 50 godina delila isti osećaj osamljenosti i često proskribovanosti kao čitava Srbija, a nije prestajala da bude najbolji i najotvoreniji deo srpskog društva.

"Naučimo se zato nešto od književnosti, naučimo nešto iz dela Mehmeda Meše Selimovića. Priča je vrsta diktature, roman je vrsta demokratije. Iako je srpska književnost ponikla na priči, roman je taj koji ju je proslavio u poslednjih pola veka. Upravo od drugog dela 'Seoba', 'Derviša i smrti', 'Zlatnog runa', 'Hazarskog rečnika' ili 'Sudbine i komentara' možemo naučiti da ne vredi odustajati od demokratije samo zato što ima svojih manjkavosti", naglasio je Gatalica.

Članica žirija Ljiljana Šop je istakla da je, 'Velikim ratom' Aleksandar Gatalica krunisao svoju trilogijsku sagu o 20. veku, dokazavši da je književna fantastika možda i najrealniji način da se o njegovim ratovima i mirovima, umetničkim usponima i moralnim padovima ispriča priča iz vizure 21. stoleća.

Nagradu "Meša Selimović", koja se sastoji od plakete - reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa od 300.000 dinara, dodeljuju Kompanija "Novosti".

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">