Čitaj mi!

Ekipu RTS-a tukle dve grupe policajaca

Tonski snimatelj Miroslav Đurašinović zajedno sa novinarkom Jovanom Đurović i snimateljem Vladanom Hadži Mijailovićem, bio je u ekipi RTS-a koju je juče na prelazu Horgoš pretukla mađarska policija. Đurašinović kaže da su ih tukle dve grupe policajaca. Snimatelj Hadži Mijailović dodaje kako je ekipa posle svega dobro prošla.

Pre nego što ih je napala mađarska policija, ekipa RTS-a krenula je sa migrantima u trenutku kada je policija otvorila deo prolaza na granici.

"Svi su tada pomislili da će propustiti migrante i da je sve dogovoreno. Krenuli smo kolega snimatelj, novinarka i ja da zabeležimo taj trenutak jer su migranti srećni i zadovoljni uzvikivali 'Srbija' i 'Mađarska'. Međutim, kako smo prošli taj uzani prolaz, naišli smo na kordon policije, koji je bio u punoj opremi, sa šlemovima i ostalom opremom za razbijanje demonstracija", priča kolega Đurašinović.

Kada je ekipa RTS-a stigla do njih, mađarski policajci su bez ikakve najave krenuli da biju i žene, i decu, i kolege, i počeli su da udaraju po opremi.

"Iako je vidljivo da imamo kamere i mikrofone, očajnički smo vikali da smo novinari, da smo RTS i da smo tu došli po zadatku. Međutim, nastavili su da nas biju. Ja sam uhvatio koleginicu, štitio je svojim telom, ali su nas oni onda oborili i tukle su nas dve grupe policajaca", priča Đurašinović.

Kako kaže, policija im je istog trenutka polomila mikrofon i tehniku, kada su lupali pendrecima po opremi. "Kad su slomili opremu, krenuli su da biju nas", priča tonac RTS-a.

Kolegi Đurašinoviću je polomljena desna šaka i ima hematome po telu, povrede po abdomenu i rebrima. "Kad se vratim u Beograd, ići ću na dalja ispitivanja", dodaje Miroslav Đurašinović.

Snimatelj Vladan Hadži Mijailović zadobio je višestruke udarce po leđima i po glavi, čak u dva navrata jer je ostao između dva kordona.

"Kada je pokušao da izađe sa te mađarske teritorije, oni su se vratili i ponovo krenuli da ga biju, iako mu je kamera bila razbijena, a on povređen. Iskreno, ne znam kako smo uspeli da pobegnemo jer su oni išli na to da nas onesposobe da ostanemo tu", priseća se kolega Đurašinović.

Miroslav Đurašinović se tonskim snimanjem bavi već 30 godina, ali kaže da ga je u jučerašnjem incidentu iznenadilo to što policija nije najavila da će da krene ka demonstrantima, kao što obično radi.

"Sada nije bilo otpora, nije bilo najave. Bilo je znakova uzvika migranata jer su mislili da su ih pustili. Bez ikakve najave su krenuli da biju", rekao je kolega Đurašinović. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 17. sep 2015, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

tako je

ako su vec toliko sigurni u ono sto rade zasto onda unistavaju kamere???
Novinarki agencije AP su oduzeli sve snimke, nekoliko novinara i snimatelja iz Ceske i Poljske su priveli...

(četvrtak, 17. sep 2015, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

sta je nasa reakcija

hoce li drzava uloziti protest, hoce li reagovati nasa ambasada u madjarskoj? hoce li rts i hoce li ovi novinari tuziti Madjarsku? hocemo da cujemo sta ce biti reakcija na sve ovo

(četvrtak, 17. sep 2015, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

anonymous

Tuziti madjarsku sudu za ljudska prava i svetskoj organizaciji novinara. Staviti materijal na sve socijalne mreze. Onaj ko danas smao lokalno iznosi informaciju nema nikakvu sansu da se o toj informaciji cuje, mora se ici globalno i na socijalne mreze, ovo je 21 vek.

(četvrtak, 17. sep 2015, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

ljudska prava

Demokratija je opijum za budale...a ljudska prava izgovor da mozes da upotrebis pendrek...bas me zanima zasto niko od svetskih udruzenja novinara nije osudio ovaj incident...pa nisu osudili ni ubistvo 16 radnika RTS.Zbogom EU...putuj u svoju propast...molim te bez nas...

(četvrtak, 17. sep 2015, 10:52) - Воронцов [neregistrovani]

То је доказ

како се "поштује" новинарство у ЕУ. Ниси пожељан ако хоћеш приказати истинито догађај.

(četvrtak, 17. sep 2015, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Titlovi

Neko ko ume, treba da napravi titlove i okači na YouTube verziju na engleskom. Nikakva korist od toga da se zgražavamo samo mi u Srbiji.

(četvrtak, 17. sep 2015, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

tuziti

Ici na Sud za ljudska prava sa tuzbom protiv madjarske