Smederevska Palanka, borba s posledicama poplava

Vlasnici više od 600 potopljenih kuća u Smederevskoj Palanci bore se s posledicama poplave. Čekajući pomoć, neki su se već uselili u kuće, jer nisu imali drugi izbor.

Tokom jedne noći, sredinom maja, i deo Smederevske Palanke našao se pod vodom. Ekipa RTS-a ponovo je posetila to mesto da vidi kako se vlasnici više od 600 potopljenih kuća bore s posledicama poplave.

Karađorđevo naselje u Smederevskoj Palanci još nije dovoljno suvo za useljenje.

Meštanin Palanke kaže da zidovi prvo moraju da se oljušte i mora da prođe vreme da bi se još sasušilo.

"Sve ono što sam probao da krečim, po vrhu, bila je ona buđ. Ništa još ne možemo, pod milim bogom, da radimo, a imam neki osećaj da nas narod zaboravlja", kaže meštanin.

Ista i sudbina komšija. "Teško je stvoriti takve finansije da bi se došlo u prvobitno stanje. Vreme će pokazati samo koliko smo uspešni, borimo se, a koliko će ta borba sa naše strane biti uspešna, ne znam, ako ne bude nikakve pomoći biće mnogo teško", kaže komšija.

Čekajući pomoć, neki su se već uselili u kuće. Nisu imali izbor.

Iako i sam poplavljen, vlasnik Fabrike za preradu drveta našao je način da pomogne.

"Ono što je ostalo netaknuto - vrata, prozori, nameštaj koji mi proizvodimo - sve sam poklonio ljudima koji su u takvoj situaciji", rekao je Rajko Grujić.

Poučeni iskustvom iz 1999. godine, kada su posle poplave dobili samo 6.000 dinara, ljudi strahuju da i sada pomoć ne izostane.

Radoslav Milojčić, predsednik Opštine Smederevska Palanka, kaže da Opština nema dovoljno novca da izađe ljudima u susret.

Milojčić kaže da je porodici čija je kuća bila najviše ugrožena, skoro srušena, dodeljen na sednici Opštinskog veća - stan.

"Za sve ostale stvari nadam se da će Vlada Srbije pomoći Smederevskoj Palanci kao i svim drugim opštinama", kaže Milojčić. 

Procenjuje se da je šteta od poplave, samo na ovom području Smederevske Palanke oko 900.000.000 dinara. Oštećeno je oko 670 kuća. A pomoć od 9.000 dinara od Opštine dobilo je oko 70 odsto domaćinstava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 02. jul 2014, 18:55) - jonic [neregistrovani]

poplava

Palanka je jednostavna zaboravljena...sve se svodi na pomoc Obrenovcu...ne umanjujem vrednost njihove stete ali meni je vec drugi put kuca poplavljena...