Умро режисер Звонимир Берковић

Звонимир Берковић, филмски режисер и сценариста, умро је у 81. години. Критика га сматра класиком хрватског филма, иако је режирао свега четири играна филма. Међу њима се посебно истичу "Рондо" и "Контеса Дора".

Филмски режисер и сценариста, професор, драматург, критичар и есејист Звонимир Берковић умро је у Загребу, у 81. години.

Према оценама критике, Берковић је, упркос релативно малом броју снимљених филмова, постао класик хрватске кинематографије.

Звонимир Берковић рођен је у Београду 1. августа 1928, да би од 15. године живео у Загребу где је дипломирао на Академији за казалишну умјетност која се данас зове Академија драмске умјетности и на којој је касније предавао до пензионисања.

За сценарио награђиваног филма "Х 8" Николе Танхофера, који је написао с Томиславом Буторцем, добио је Златну арену.

Режирао је "Рондо" који је на филмском фестивалу у Пули добио шест Златних арена, а осим "Контесе Доре" која је такође добила Златну арену за најбољи филм у Пули и од које је настала серија на Хрватској телевизији, режирао је и "Љубавна писма с предумишљајем" и кратки филм "Тражите жену".

Осим свог првог документарног филма "Мој стан", за који је добио прву награду у тој категорији на канском фестивалу 1962. године, Берковић је режирао још три документарна филма. Бавио се филмском и музичком критиком, а задњих двадесетак година интензивно је објављивао новинске коментаре.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јун 2009, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

saucese

Slava mu i hvala, neka mu je laka zemlja. Saucesce Porodici.