Читај ми!

Упознајте Петоград - место сачињено од пет градића, чији су симболи риба, вук, медвед, свиња и сова

Књига за децу на одређени начин носи искуство комплетног живљења писца, али прочишћенији је и мало сведенији облик целокупног знања каже Зоран Пеневски. Повод за сусрет са писцем је "Океан од папира" проглашен најбољим романом за децу и младе у протеклој години и награђен признањем Змајевих дечјих игара "Раде Обреновић".

"Океан од папира" води читаоца у Петоград, који чини пет градића, чији су симболи риба, вук, медвед, свиња и сова. У њему одраста петнаестогодишњи Тарвин који трага за леком за његову болесну сестру. Сазрева у необичном, забавном и сабласном свету, окружен је тајнама и измишљеним бићима.

"Океан од папира је заправо прича о овом свету и неком другом који је заправо згуснуће или варијанта овог. То је заправо прича о томе како наше сазревање привлачи и нешто друго, макар то било и онострано", наводи Зоран Пеневски.

Пред јунаком као и читаоцем су игре речи и слика, језички задаци, решавање загонетке али и сазнање о моћи знања, читања, па и одговор на питање како би требало да изгледа права библиотека.

"Библиотеке треба да изгледају, једноставно, можда као и књижаре. На првом нивоу се нуди оно што је једноставно и намењено најширим читалачким круговима, на другом нивоу, то су књиге које захтевају промишљање, размишљање, занос, а врхунски ниво је да књига има свог читаоца који ће наћи у тој књизи пријатеља и који може у тој књизи, у тим књигама да пронађе много више чак и од онога што му живот пружа", објашњава Пеневски.

"Океан од папира" чијем комплетном доживљају доприносе и илустрације Душана Павлића, тако је и писан, искрен је Зоран Пеневски.

За маштовитог читаоца који воли да поставља питања, враћа се књизи, откривајући нешто ново при сваком поновном дружењу са њом.