Кинески културни центар у Београду – први на Балкану

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градски менаџер Горан Весић и амбасадор Народне Републике Кине Ли Манчанг обишли су радове на изградњи Кинеског културног центра који треба да буде завршен до краја следеће године.

На месту некадашње кинеске амбасаде до краја следеће године биће изграђен први Кинески културни центар на Балкану, укупне површине 32.000 квадратних метара.

Кинески културни центар биће највећи у Европи, изјавио је амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и додао да је и за њега и за Пекинг Србија најбољи кинески пријатељ на старом континенту.

Амбасадор је оценио да је однос Кине и Србије, у којој како процењује живи око 4.000 Кинеза, све бољи, али да ће он бити још бољи јачањем културне сарадње.

Србија ће до краја године у Пекингу отворити културни центар, изјавио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

"Поред Културног центра у Паризу, отвореног седамдесетих година, Србија ће у Пекингу у зони '798', која представља центар савремене уметности и то не само у Кини, отворити свој други културни центар у свету", рекао је Вукосављевић.

Министар је оценио да ће то бити догађај који превазилази свакодневицу, а који потрврђује резулате здраве и разумне културне политике.

"Пекинг постаје културна престоница света и Србија заслужује да у њему отвори свој културни центар, што ће бити прилика да се велики број српских стваралаца окуша и огледа у једном глобално значајном и утицајном уметничком центру", рекао је министар и додао да ће уговор о отварању културног центра бити потписан у другој половини октобра.

Према Вукосављевићевим очекивањима, огроман простор зоне "798" који обухвата око 500 галерија, изложбених простора, културних центара европских и ваневропских земаља, за неколико година ће, глобално гледано, постати највећа, најјача и најутицајнија културна зона.

Он је подсетио да Стратегија развоја културне политике предвиђа отварање неколико културних центара у свету – у Пекингу, Москви и Берлину, а у каснијој фази и у Бриселу и Чикагу или Вашингтону.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 13. сеп 2017, 15:53) - Боки [нерегистровани]

Лепо

Ово је пример вести која не мора да се "фризира" како би испала лепа и добра за Србију.