Читај ми!

Последња сеоба

После три деценије сеоба, Задужбина Милоша Црњанског добила просторије. Из неколико квадрата у Клубу књижевника у Француској улици, пресељена је у Дечанску улицу у Београду. Тако је обележавање 120 година рођења Црњанског почело у просторијама достојним једног од наших најзначајнијих писаца.

Задужбина Милоша Црњанског је, после три деценије, добила нове просторије у Дечанској улици у Београду, пошто је пресељена из неколико квадрата у Клубу књижевника у Француској улици. Тиме је започело обележавање 120. годишњице рођења Црњанског (1893-1977).

У Београду, којем је тако певао Милос Црњански, после 32 године подстанарских сеоба, његова задужбина добила је сопствену адресу. На неки начин, поновила судбину писца који је четврт века, како је говорио, провео лутајуци по мостовима туђине. Све време писао је значајне странице српске књижевности.

Председник Задужбине Мило Ломпар отворио је нове просторије у присуству министра културе и информисања Братислава Петковића и његовог помоћника Драгана Коларевића.

"Први пут се ствари Црњанског налазе на једном месту, а задужбина на неки начин стиче услове да може критички да доврши пишчева издања", рекао је Ломпар.

Ломпар је рекао да је то прва посета једног министра културе Задужбини, која никада није била на државном буџету и која истрајно ради на главном задатку - издавању научно-критичких издања целокупних дела великог писца, а уз помоћ групе ентузијаста који бесплатно приређују и обрађују рукописну грађу.

Он је рекао да Задужбина планира у овој, јубиларној години, да покрене нови сајт и да су се са тим пројектом обратили Министарству културе за помоћ. Такође, у плану је да се организује међународна научна конференција о Црњанском у октобру у Београду.

У разговор о Црњанском и његовом невољном и тешком "враћању" на место које му по његовом делу припада у Србији, укључио се и министар Петковић. Он је рекао да је на позив свог породичног пријатеља, адвоката Милоша Црњанског, Вељка Ковачевића, био са њиме и академиком Николом Милошевићем на дочеку писца и његове супруге Виде, када су се коначно вратили натраг у Београд.

"Пошто сам имао довољно велики аутомобил да сви станемо, а нико од званичника није био спреман да их дочека на аеродрому, припала ми је част да Црњанског и Виду довезем у град", исрпичао је Петковић и додао да је био изненађен да је велики писац изгледао преплашен.

Министар Петковић је препричао и нека своја сазнања о интересовању Црњанског за авијацију и авионе и да је био сарадник листа "Наша крила" између два рата.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2013, 10:22) - 123 [нерегистровани]

123

Већ шест пута сам пала испит због њега, али га волим бескрајно!

(среда, 30. јан 2013, 10:07) - anonymous [нерегистровани]

Свака част

људима из Задужбине!

(среда, 30. јан 2013, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

lepo

Lepa vest! Konacno su se izborili za prosotorije i polako pocinju da vracaju ono mesto Crnjanskog u srpskoj kulturi koje zaslužuje!