Читај ми!

Ко ће контролисати исплату зарада?

Пореска управа покренула иницијативу да банке обављају контролу уплате доприноса на зараде. Међутим, из Удружења банака одговарају да банке нису институције које би требало то да контролишу.

Помоћник директора Пореске управе Рада Костић рекла је да је та институција покренула иницијативу да се приликом исплате нето зараде у пословним банкама обавља и контрола да ли је послодавац исплатио доприносе на зараде.

Костићева је, гостујући на РТС-у, истакла да је таква иницијатива потекла од Пореске управе још пре две године и да ју је тада прихватило Министарство финансија.

Према њеним речима Пореска управа са нешто више од 600 инспектора није у ситуацији да исконтролише више од 300.000 обвезника, 222.000 предузетника и преко 100.000 правних лица.

Костићева је истакла да је било састанака на којима су учествовали представници банака и договорено је да софтверске програме, уколико су потребни, обезбеди Пореска управа.

О томе да ће банке да контролишу послодавце није било речи јер би, према њеним речима, контрола послодаваца и даље остала у надлежности Пореске управе.

"Банке једино неће пустити нето зараду без обрачуна пореза и доприноса", додала је Костићева.

Са друге стране, генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић рекао је да је решење да банке проверавају претходно плаћање пореза и доприноса пре исплате плата потпуно неприхватљиво за банке.

Банке нису институције које би то требало да контролишу, нити су оспособљене кадровски, функционално, организационо за послове такве врсте, рекао је Дугалић РТС-у.

У Србији, како је речено, половина послодаваца не плаћа доприносе, а дуг по том основу износи око 230 миијарди динара. Чак 75 милијарди односи се на такозвана ненаплатива потраживања, јер су предузећа у стечају или су лоше приватизована.

Због неуплаћених доприноса држава је до сада три пута повезивала стаж запосленима 2007, 2008 и 2010. године, што је буџет до сада коштало 250 милиона евра.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 26. окт 2011, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

СДК

СДК је ТО добро радила. Али, пошто укинусмо све што је добро радило, питам се како ће се намаћи паре за наше пензије!!!

(среда, 26. окт 2011, 20:05) - LILI [нерегистровани]

zelenasi

izdvajanje za porez je 12% neto platu isto koliko je i izdvajanje za pio,zdravstvo. Poslodavac ce ako prijavi radnika da mu za taj izno smanji i onako platu koja je ispod proseka pa umesto 3o hiljada na ruke dobiti 22 hilhade.

(среда, 26. окт 2011, 16:57) - anonymous [нерегистровани]

www

mislio sam da to treba da radi poreska uprava

(среда, 26. окт 2011, 14:36) - Suzana [нерегистровани]

dokle......!

Zao mi je sto ovde niste pustili ceo razgovor,pa da zajedno polemisemo o time da li je zaista u redu da Poreska uprava svoja potrazivanja uzme od tesko zaradjenih plata...da li je to zaista resenje?!