Читај ми!

Скупи кредити празне новчанике

Све више грађана је, због пада куповне моћи, принуђено на готовинске кредите, иако су међу најскупљим банкарским производима. Стручњаци кажу да тако плаћамо цех кризи, а банкари наводе да се пад каматних стопа тешко може очекивати.

Када се криза тек наслућивала, 2008. године, прави бум су имали стамбени кредити. У наредним годинама велика потражња је била за потрошачким кредитима, које је, додуше, субвенционисала држава. Ове године, најтраженији су готовински, чији је раст почео и прошле године.

Радојка Николић из магазина Бизнис каже да, када год се узимају кеш кредити значи да куповна моћ пада, да основним приходима не могу да се подмирују потребе и тим кредитима се враћају постојећи кредити или се купује нешто друго.

Готовинским кредитима се, дакле, гасе пожари, али је проблем што они којима је новац потребан хитно, не питају за цену. А она није мала – камате достижу 28 одсто на динарске и до 18 процената на кредите у еврима.

"Имамо велику конкуренцију банака која гурају камате наниже, што је добро за клијенте, али постоје и други фактори који ту камату подижу или враћају", каже Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије.

Према Дуглићевим речима, тешко је очекивати пад каматних стопа.

Када већ морају да узму кредит, савет грађанима јесте да размотре понуде више банака.

Душан Узелац са сајта Каматица каже да ће, када се банке суоче са чињеницом да клијенти одлазе са шалтера јер им је камата висока, онда поразмислити да је спусте што говори да конкуренција од 32 банке није довољна, већ и да је на грађанима да направе ту конкуренцију.

Чини се да су грађани научили бар једну лекацију – мање користе кредитне картице које су једно време биле прави хит. Ипак, у прву помоћ им и даље редовно прискаче дозвољени минус, који није нимало јефтин.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 26. окт 2011, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

www

imam kredit i to nebi nikom preporucio

(среда, 26. окт 2011, 11:29) - Nebojsa Kuzmanovic [нерегистровани]

Samo u zemlji Srbiji

... odobreni krediti se vracaju uz 18% interesne stope. To nema nigde niti sam to do sada video. To je legalno zelenasenje.

(среда, 26. окт 2011, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

Kaze on

".... што говори да конкуренција од 32 банке није довољна". More otvorite jos vise. Ionako nam TV stanice zive samo od njihovih reklama. Doduse ima i onaj sampon "moja trauma" i 3 ova mobilna provajdera.