Платинасти статусни симбол

Клијентима са дубљим џепом банке су почеле да нуде и такозвне платинасте картице. У Србији има 6,7 милиона картица, од чега је половина активних, па би картице за елиту требало да буду одговор на офанзиву чекова.

Елита у Србији и по платним картицама се разликује од осталих. За дубљи џеп предвиђена је платинаста. Банке у Србији су до сада лимитирале потрошњу по картицама или пребацивале ризике на власнике, али онај ко има пара има и другачија права.

Душан Узелац са сајта "Каматица" каже да постоји пропис Народне банке који ризик потрошње по картици сваљује на клијенте, док је у Европској унији то ствар банке.

У "Уникредит" банци објашњавају да богатији клијенти могу да држе своју готовину на више картица, јер не желе публицитет који доноси класична штедња.

"Уколико клијент жели овакву платинасту картицу мора да положи депозит или да у кредитном бироу види колико може да се задужи", каже Дејан Пантелић.

Такве картице подразумевају повољности попут путног и здравственог осигурања, боље услуге за нижу цену и статус који немају обични клијенти.

Уз картицу и саветник

Према речима Мануела Алексиса из "Мастер кард Јуроп", сим дијамантских картица, позната је картица "ворлд сигнија" која власнику обезбеђује личног саветника, а који вам, на пример, уговара састанак и превоз са егзотичних острва до Њујорка. Тамо можете попити кафу и отићи даље, поручују из ове компаније.

У зависности од банке, од три до пет одсто клијената се третира као веома важни. Стога је и поседовање картица, које не може да има свако, статусни симбол.

Мирко Спановић директор у "Хипо Алпе Адрија" банци каже да су такви клијенти веома важни и најављују да ће следеће године ширити мрежу по унутрашњости.

Безготовинско плаћање прошле године само преко мастер система износило је две и по хиљаде милијарди долара. Када је реч о пластичним картицама, оне полако уступају место системима плаћања без додира или нано технологији, па ћете у ручном часовнику имати и дигитрон и текући рачун.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 16. нов 2010, 11:46) - dejan [нерегистровани]

ukinuti porez - vise novca u bankama !!

takodje apelujemo na vladu da ukine porez od 10% na dobit od stednje u EUR kako bi ljudi mogli vise da stede ...