Свилајнац, ухапшен крадљивац црквеног звона

Полицијска управа у Јагодини, саопштила је да је ухапшен В. С.(54) из Ћуприје, осумњичен да је 12. марта украо звоно са звоника цркве "Свете Марије Магделене" у селу Роанда код Свилајнца и у деловима га продао као секундарну сировину.

"Ухапшеном В. С. одређена је мера задржавања до 48 сати, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешка крађа", стоји у саопштењу.

"Осумњичени се терети да је 12. марта, са још једним лицем, скинуо и однео звоно са цркве, а потом га у деловима продао као секундарну сировину а крађу су расветлили припадници МУП-а у Свилајнцу", наводи се у саопшетњу.

Роанда се налази око 19 киломатра од Свилајнца, а звоно је тешко 128 килограма. Крађу звона пријавио је полицији свештеник Иван Живковић.

Звоно је изливено 2003. године у Аустрији, висине је метар, у пречнику око 70 центиметара и коштало је око 4.000 евра.

Члан Црквеног одбора Драгош Марковић изјавио је новинарима, после открића да је звоно украдено, да су мештани "спремни да дају награду од 400 евра оном ко звоно пронађе".

Он је напоменуо да у порти нема чувара, а парохијски дом се још гради.

Марковић је подсетио, да су лопови "недавно" украли и бакарне олуке са цркве.

Роанда има око 200 домаћинства, а цркву су саградили 1997. године, властитим прилозима.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. мар 2016, 18:54) - Goran [нерегистровани]

Prinudna naplata

Sad pošto je uhvaćen naplatiti štetu ako treba i prinudan rad dok ne isplati do poslednjeg evra! Sramota šta više neće da kradu, zvona, biste! Dal se zapitaju koliko je vremena potrebno da bi se napravilo sve to i koju vrednost ima za sve nas?!