Читај ми!

Породице траже правду за српске жртве

Удружење породица киднапованих и несталих са Косова и Метохије предало је Тужилаштву за ратне злочине листу захтева за процесуирање албанских злочинаца за које сумњају да су одговорни за смрт и нестанак особа са КиМ.

Заступник Удружења Снежана Бранковић прочитала је новинарима допис Тужилаштву у коме га Удружење обавештава да је незадовољно досадашњим резултатима истрага о страдању српских жртава на КиМ од злочина ОВК и НАТО агресије.

"Приморани смо на овакав вид протеста. Доставили смо Тужилаштву имена страдалих и несталих и имена њихових киднапера и злочинаца. Породице су можда могле још да чекају на овакав корак, али жртве више не могу", навела је Бранковићева.

Према њеним речима, Удружење тражи од Тужилаштва да објави имена злочинаца, број подигнутих оптужница, број процесуираних лица, али и колико је предмета завршено пресудом и осудом.

Такође су од Тужилаштва тражили да прими делагацију Удружења до 30. августа, до када је планиран миран протест породица.

Удружење је јуче окачило на зид преко пута Специјалног суда транспаренте на којима су имена и фотографије око 2.500 несталих и убијених цивила, војника и полицајаца са КиМ.

Председник Владине комисије за нестале тврди да је Србија посвећена решавању тог питања, али да нових информација нема.

"Нисмо добили ниједну информацију од те такозване ОВК из њихове архиве о судбини лица која су нестала", рекао је председник Владине Комисије за нестале Вељко Одаловић.

Данило Тврдишић, члан Старешинства покрета "Двери", који је подржао породице, рекао је да ће се тај покрет активно прикључити породицама у борби за истину и правду.

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић указао је да је протест који до 30. августа, Дана насталих, циљано организован испред Суда и Тужилаштва за ратне злочине јер Удружење сматра да су "они дужни породицама киднапованих и убијених цивила и полицајаца".

"Од 1998. тражимо истину и правду, пуних 16 година, али породице је још не дочекаше јер Тужилаштво ћути о тим жртвама", навео је Спасић.

Указао да су породице у више наврата давале и хашким тужиоцима имена 300 киднапера и убица, али да, нажалост, нико од њих није процесуиран.

Истичући да Удружење само тражи правду за своје најмилије "ни мање, ни више", Спасић је рекао да оно жели да се Тужилаштво и Суд понашају макар исто као "када су у питању породице жртава албанских, муслиманских жртава".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 26. авг 2014, 19:54) - anonymous [нерегистровани]

udruzenje

Udruzenje je blagovremeno posle 16 godina podnelo zahtev, a tuzilastvo ce da im u zakonskom roku odgovori nakon 16 godina da je njihov zahtev neosnovan.