Читај ми!

И Вокер код Подујева

Присталице Покрета за самоопредељење блокирале код Подујева пут према прелазу Мердаре. Међу демонстрантима и Вилијам Вокер, некадашњи шеф мисије ОЕБС-а на Косову. Протестни скуп и код прелаза Бела Земља.

23.31 - Активисти Покрета за самоопредељење прекинули су вечерас протест у близини прелаза Бела земља, док се у Подујеву наставља, јавља Бета.

20.30 - Најупорнији активисти Покрета за самоопредељење и даље се налазе у Подујеву и у близини прелаза Бела Земља. Полиција испред њих поставила металну ограду.

19.21 - Покрет за Самоопредељење најавио да ће наставити са блокадом оба прелаза и  током ноћи. Обезбеђени су шатори и огрев. Косовска влада упозорава да неће дозволити блокаду робе.   

17.00 - Аутомобил смедеревских регистрација у којем су биле три особе нападнут код прелаза Бела Земља, јавио је извештач Клокот радија. Полиција је путнике пребацила на другу стране административне линије.

15.05 - За више од два сата, колико траје блокада пута ка Мердару, прошао је само један камион македонских регистрација, уз пратњу полиције.

13.50 - Полиција на прелазу Морина, између Косова и Алабаније, зауставила аутобусе са присталицама Покрета за самоопредељење. Приведене су три особе, саопштио је Покрет, преносе косовски медији.

13.30 - Међу демонстрантима код Подујева је и Вилијам Вокер, некадашњи шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову.

12.52 - Око 1.500 присталица Покрета за самоопредељење блокирало пут код Подујева, око шест километара од прелаза Мердаре. Распоређене јаке полицијске снаге.  

11.54 - У близини Подујева окупило се педесетак присталица Покрета за самоопредељење, јавља извештач РТС-а. Присутно доста припадника косовске полиције.

Присталице Покрета за самоопредељење окупили су се у Подујеву и у близини административног прелаза Бела Земља како би спречили пролазак робе из Србије на територију Косова  и Метохије. Најупорнији активисти Покрета решили су да остану и преко ноћи, а полиција је поставила металну ограду, да би, како наводи, контролисала окупљену масу.

Око 1.500 присталица Покрета за самоопредељење блокирало је данас око 13 часова пут који од Подујева води ка административном прелазу Мердаре. На том месту, око шест километара од прелаза Мердаре, биле су распоређене јаке снаге косовске полиције.

Припадници косовске полиције поставили су много контролних пунктова на путу Приштина - Подујево, легитимишу све грађане и не дозвољавају им одлазак у правцу Мердара.

Протесту се придружио и некадашњи шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову, Вилијам Вокер.

Бивши амерички дипломата познат је по извештају о косовском селу Рачак 1999. године, који се сматра значајним фактором за одлуку о бомбардовању СРЈ.

У изјави за телевизију Коха вижн, Вокер је рекао да је "дошао да провери информације и лично се увери да ли полиција прекомерно употребљава силу против демонстраната".

Лидер Покрета за самоопредељење Аљбин Курти најавио је да ће присталице тог покрета до даљег протестовати на административним прелазима Мердаре и Бела Земља.

Курти је рекао да је полиција спречавала присталице Покрета да дођу до Мердара.

"Блокирани смо код Подујева. Ми нисмо блокирали прелазе, већ је полиција блокирала нас. Позивамо их да нас не блокирају. Мирно протестујемо да не бисмо дозволили улазак робе из Србије на Косово", рекао је Курти.

"Остаћемо овде све док институције Косова не схвате да је реципроцитет у односима са Србијом користан и неопходан", поручио је лидер Покрета за самоопредељење.

Инцидент код прелаза Бела Земља

Присталице Покрета за самоопредељење оштетили су код прелаза Бела Земља једно путничко возило са српским регистарским ознакама, са кога су насилно уклонили смедеревске таблице.

У тренутку напада, у возилу су се налазиле три особе које су захваљујући интервенцији косовске полиције остале неповређене. Полиција је привела Г.К, рођеног 1990. године, и њему је одређена мера полицијског задржавања у трајању од 48 сати.

Троје путника из нападнутог возила је у пратњи полиције враћено назад на територију централне Србије.

Прелаз Бела Земља проходан је и саобраћај се од 19 часова несметано обавља, јер припадници Покрета за самоопредељење више не блокирају прилаз контролном пункту.

На прелазу је остало око 100 припадника ток покрета, док их је током данашњег протеста било око 1.000. Око прелаза Бела Земља појачано је присуство полиције.

Данас ниједан камион ни аутомобил из централне Србије није покушао да прође делом пута ка Мердару. Косовска полиција је саопштила да је преко Мердара на Косово ушло укупно пет камиона са робом, док су преко прелаза Бела Земља прошла три камиона.

Данашњи протести Покрета за самоопредељење уследили су свега недељу дана после блокаде путева код прелаза Мердаре и Бела Земља, када су се присталице Покрета сукобиле са косовском полицијом. Покрет за самоопредељење од косовске владе тражи да оствари реципроцитет у односима са Србијом на политичком, економском и трговинском нивоу.

Косовска скупштина је у петак усвојила нову одлуку о реципроцитету са Србијом, чиме је поништена претходна одлука усвојена на иницијативу Покрета за самоопредељење.

Присталице Покрета за самоопредељење и косовска полиција два пута су се сукобили у последњих двадесетак дана - најпре због посете председника Србије Бориса Тадића манастиру Високи Дечани 6. јануара, а затим и 14. јануара, када је "Самоопредељење" блокирало путеве ка административним прелазима.

У сукобима између полиције и демонстраната тада је повређено око 80 људи, међу којима више од 30 припадника косовске полиције.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јан 2012, 23:52) - anonymous [нерегистровани]

re: Patriota

u pravu si...i mi iz Hrvatske smo odvajali za Kosovo ---- jako dobro se sjecam odreska od place,,, i sta sad.. nikom nista-uzeli pare i zdravo.

(недеља, 22. јан 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

gospodjo Merkel,

sta je sada ovo...gdje je sloboda kretanja...

(недеља, 22. јан 2012, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

xxx

voker: Nestalo love pa došao ponovo

(недеља, 22. јан 2012, 22:59) - Sl.Đ.P.anonymous [нерегистровани]

Voker zeli spomenik

Stigao i Voker, najverovatnije da podseti da je i on zaslužio da mu Albanci podignu spomenik u Prištini, možda blizu onog Klintonovom, da nekoj ulici daju njegovo ime, ili da možda Račku daju novo ime - Vokerstil!

(недеља, 22. јан 2012, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

вокер

"За Вокера сваки протест је дозвољен ако је миран"
Зашто није отишао да подржи српске барикаде на северу?

(недеља, 22. јан 2012, 22:02) - ANONIMOUS [нерегистровани]

WW

ne mogu da verujem, koliko je samo ratova ta osoba u svetu zapocela, bogo moj...

(недеља, 22. јан 2012, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

...

Williams Walker ili ti Johnnie Walker.

(недеља, 22. јан 2012, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

Smesno da smesnije ne moze biti!!!

Pa gde su sada ovi iz KFOR-a i Euleksa pa stvarno zasto bar neko nas nesto ne kaze!!!

(недеља, 22. јан 2012, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

Voker sada se vidi

to je to narode dokazano je celom svetu za Laz Racak i opet se taj covek usudio tu da se pojavi valjda da Potvrdi svoju laz ali mozda i Organizovana Provukacija Srba.Treba im Novi Incidenat i Nova laz i razlog da ubede gradane Sveta da i ostali priznaju Kosovo da na kraju operu politicku laz sa tim da mogu reci evo vidite Srbi nisu sposobni mirno da resavaju politicke probleme zato smo im oteli Kosovo bla bla bla.

(недеља, 22. јан 2012, 20:35) - paradox [нерегистровани]

Blokada

Zasto KFOR ne razbije ove proteste koji ne dozvoljavaju slobodu kretanja???