Поправљен предлог закона о пољопривредном земљишту

Уочи скупштинске расправе у понедељак о закону о пољопривредном земљишту, на Одбору за пољопривреду расправљало се о амандманима који су предложени на тај закон. Основна измена, коју су посланици на одбору усвојили, јесте да ће ипак више правних лица, а не само једно, моћи да закупљује до 30 одсто државног земљишта у свакој општини на период до 30 година.

Радни викенд у Скупштини, жури се, јер у уторак по закону јесење заседање мора да се заврши. Шта је на предлог посланика Влада додала у закон, који регулише издавање 240.000 хектара српског пољопривредног земљишта?

"Поправљен је закон, омугућено је да буде више инвеситора а не само један, то је кључна ствар, да се омогући ново запошљавање поготово правних лица која би узела државно земљиште у закуп и омогућено је да нема задршке приликом трансфера средстава локалним самоуправама"", објашњава саветник председника Владе Драган Гламочић.

Недовољно за Лигу социјалдемократа Војводине и представнике покрајинске власти, који су и данас дошли у скупштину.

"У Војводини не постоји проблем незаинтересованости за издавање земљишта и велики број породица егзистенцију заснива управо на томе. То би било као када би се угасило десетак фабрика величине Железаре или Фијата", каже покрајински секретар за пољопривреду Бранислав Бугарошки.

Ђорђе Стојшић из ЛСВ-а истиче да су амандмани опозиције и удружења пољопривредника одбијени.

"Закон се ставља у интересе страног капитала, од домаћих пољопривредника направиће социјалне случајеве", сматра Стојшић.

Саветник председника Владе Драган Гламочић каже да се у медијима износи податак да ће десетине хиљада породица остати без земљишта.

"Тачан податак је да око 5.000 газдинстава на територији целе Републике закупљује пољопривредно земљиште, а имамо око 350.000 регистрованих пољопривредних газдинстава", каже Гламочић.

Председник Одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић истиче да цена права првенства закупа не може бити нижа од цене коју имају српски сточари за право пречег закупа.

"Тиме смо отклонили сваку сумњу да ће то бити издато буџашто, као што су тврдили наши политички противници", каже Ристичевић.

Отклоњена је и већина сумњи које су стизале из Агенције за борбу против корупције.

"Већина предлога Агенције је усвојена и влада је изменила свој постојећи предлог у том смеру да се ризици од корупције смањују", објашњава заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић.

О амандманима ће се расправљати у понедељак, а дан за гласање о закону биће уторак.

Остали аутори: Ивана Чкоњевић
број коментара 0 Пошаљи коментар