Рикало: Шеф Мисије ОЕБС-а обмануо јавност

Члан косовске Централне изборне комисије Ненад Рикало оптужио шефа Мисије ОЕБС-а Жан-Клода Шлумбержеа да је "више пута обмануо јавност" објашњавајући одлуку да се гласачки листићи после поновљених избора на северу Косова броје у Косову Пољу.

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову, "више пута обмануо јавност", тврдњом да је ЦИК донео одлуку којом омогућава пребројавања гласачких листића ван гласачког места, као што се десило након поновљених избора у северном делу Митровице 17. Новембра, навео је члан косовске Централне изборне комисије Ненад Рикало.

"У јучерашњем саопштењу више пута сте обманули јавност. Прво није тачно да је ЦИК донео одлуку где је могућност пребројавања ван гласачког места једна од могућности. Та одлука је била врло јасна да је пребројавање на бирачком месту стандардна процедура и да једино у случају ванредних околности и инцидената морамо да имамо резервни план ‘Б', који је подразумевао измештање гласања са бирачких места", навео је Рикало у отвореном писму шефу Мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клоду Шлумбержеу.

"Недопустиво је да су чланови Ваше мисије читав дан вршили разне притиске на ЦИК и политичке субјекте како би се донела нова одлука, која би била у складу са Вашим плановима. Након 19 сати постало је јасно да није било инцидената и било каквих безбедоносних ризика да се пређе на план ‘Б'. Врхунац цинизма је да су Ваши службеници тада прибегли уцени да ће напустити бирачка места и оставити бирачки материјал уколико се не донесе одлука за коју сте донели препоруку", навео је Рикало.

Он тврди да је ЦИК одлуку о пребројавању у Центру за пребријавање гласова, донео тек након затварања бирачких места.

"Следећа обмана је да сам ја физички спречио одношење материјала. Што је потпуна неистина, у тренутку када је донета одлука да се пребројавање измести, у бирачком центру је било још бирача који су гласали и процес затварања и паковања није почео. У тренутку када сам сазнао за нову одлуку ЦИК-а, обавестио сам медије и истог тренутка изашао из центра. За ове моје тврдње постоје снимци медија и многобројни сведоци", истиче Рикало.

Додаје да је спречио да полиција избаци медије из бирачког центра, а да је на позив службеника ОЕБС-а полиција дошла и консултовала се са њим да ли је по закону да медији остану у центру.

"Потпуно је против законито и противно свим принципима демократске праксе да се забрањује медијима извештавање о изборним радњама. Молим Вас одговорите јавности, шта сте то желели да сакријете те вечери па су Вам сметали медији", написао је Рикало у писму шефу ОЕБС-а на Косову.

Рикало је указао да оног тренутка када је ОЕБС донео одлуку о измештању пребројавања, направио неколико грешака.

"Прво показали сте да немате поверења у чланове бирачких одбора, чланове општинске изборне комисије, ваше службенике који су се налазили на бирачким местима, институције које су обезбеђивале процес, полицију, Еулекс, Кфор. Отворили сте сумњу да постоји простор за манипулацију резултатима, на шта су политички субјекти одмах реаговали и морам да Вам кажем са пуним правом поставили питање регуларности".

"Дугујете и јавности и политичким субјектима детаљан извештај за сваку гласачку кутију шта се дешавало сваког минута од изношења из бирачких центара до уношења и пријема у Центар за пребројавање. Треће и најопасније, Косовска Митровица је место где ватра сукоба букти већ 14 година, својим поступцима сте били у обавези да смирујете тензије а не да их подижете. Одлуком да изместите пребројавање сте долили уље на ту ватру", оцењује Рикало.

Он шефу ОЕБС преноси "да се мисија упорно труди да се додвори властима у Приштини.

"Декларативно сте статусно неутрална мисија а својим поступцима баш то увек не доказујете. Организовањем читавог спектакла, скоро па насилним одвођењем чланова бирачких одбора у Приштину, како би требало да виде где им је нови главни град, јасно сте се свртстали по ко зна који пут само на једну страну. Овога пута је било потпуно зачуђујуће да Приштина није чак ни била за ту опцију, мислим да сте овога пута мало претерали у том додворавању", написао је Ненад Рикало.

У закључку писма Рикало сугерише шефу ОЕБС-а да читава мисија извуче поуке из догађаја који су обележили протекле дане.

"Искрено се надам да ће те већ за неколико дана у другом кругу бити много одговорнији и спремнији да одговорите потребама и изазовима изборног процеса", закључио је Рикало.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2013, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Prebrojavanje listića odmah i na mestu glasanja!

Glasanje se obavljalo i teklo je sve nekako staloženo prema javljanjima iz Kosovske Mitrovice da bi na kraju usledio preokret sa odnošenjem glasačkog materijala što je bilo vrlo čudno i prozirno i počelo izazivati sumnje.
Prošle godine smo odmah posle glasanja u Srbiji znali da je SNS odneo pobedu a više miliona nas je glasalo.U Kosovskoj Mitrovici je samo nekilko hiljada ljudi glasalo a to je i dete moglo lako i brzo da prebroji posle glasanja odmah na mestu!

(среда, 20. нов 2013, 18:53) - Патриот [нерегистровани]

Он је напред а други вуку конце из позадине!

Није само он крив, он само извршава обавезе које су му ЕУ или неке њене моћне чланице наметнуле. Он се труди да обави прљав посао за њих јер је за тај прљави посао дебело плаћен. Крив је само што се продаје за паре, по принципу циљ оправдава средство.

(среда, 20. нов 2013, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Izbori

Gospodine Rikalo vi ste sigurno u pravu.OEBS je tu da radi i sprovodi odluke Brisela i vasingtona.Njihov posao nema veze sa demokratijom.Ako nesto njima ne odgovara menjaju odluke i ponasaju se gore od diktatora.

(среда, 20. нов 2013, 14:03) - Dejan [нерегистровани]

radio svoj posao

OEBS adi sve što i ostale međunarodne misije rade: po naređenju stranog faktora. Svi muljaju i ne doprinosu nigde miru i stabilnosti nego diriguju tekovine po mišljenju spoljašnih stranih centara moći. Ko da je neko poverovao da su izbori strvarno izbori.