Читај ми!

Судије у косовском систему по својој жељи

Српски судови на Космету више не примају кривичне предмете, рекао директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и додао да ће предмети стигли до 15. јула бити процесуирани у складу са српским законодавством. Судије које буду желеле, биће интегрисане у нови правосудни систем Косова, рекао Вулин.

Сви кривични предмети који су до 15. јула стигли у српске судове на Косову и Метохији биће процесуирани у складу са српским законодавством и у српским судовима, а српске судије које буду желеле, биће интегрисане у нови правосудним систем Косова у складу са својим жељама, рекао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Вулин је у Зубином Потоку потврдио да српски судови у покрајини више не примају кривичне предмете. Остали предмети, који се тичу радних спорова, породичног, наследног права, биће примани и решавани у складу са хитношћу.

"Сви предмети који су до јуче стигли на основу одговарајућих одлука Високог савета тужилаштва и Високог савета судства се решавају. Они који после тога долазе за кривицу више не могу да се решавају", рекао је Вулин.

Вулин је подсетио да је бриселски споразум у складу са Резолуцијом 1244 и да је на тај начин решено питање полицијских станица МУП-а на Косову и Метохији, а што је обавеза Београда која је испуњена.

Вулин је подсетио и на обавезе других.

"Приштина је дужна да до 1. септембра, у складу са бриселским споразумом, успостави нову правосудну мрежу на КиМ, а то значи основне судове, апелациони суд, мрежу тужилаштва која ће пратити шему судова", рекао је Вулин.

Директор Владине Канцеларије је појаснио да ће, уколико Приштина не буде из било ког разлога успоставила нову мрежу, постојећи судови наставити са радом.

Сви који хоће биће интегрисани у нови систем

Говорећи о интегрисању српских судија у овдашњи систем Вулин је рекао да ће они, уколико Приштина испуни своју обавезу, у складу са својим жељама бити распоређени на нова радна места и радити као што су радили до сада.

"Интеграција је јасна и важи за правосуђе и за полицију. Сви који хоће, биће интегрисани, али не могу бити предмет понижавјућих конкурса, истраживања њихових биографија и проверавања њиховог знања од оних који не заслужују да њихово знање проверавају", рекао је Вулин.

Вулин је напоменуо да ће за судије који не желе да се интегришу у правосудни систем на Косову бити пронађено одговарајуће решење.

"Мислим да ни један Србин не треба да оде са Косова и Метохије и да је услов нашег опстанка да се на Косову и Метохији остане, а не да српска држава учествује у исељавању из покрајине", рекао је Вулин.

У томе нећемо учествовати никада, додао је Вулин и нагласио да је жеља да сви остану у покрајини, да се обезбеди начин да и они који не желе да учесвују у новим правосудним струкурама остану овде и да буду финасирани од сране своје државе.

"О модалитетима ћемо разговарати са представницима правосуђа. Ја ћу вас подсетити да је минисатар правде Никола Селаковић био овде неколико пута и да је јавно пред камерама разговарао са припадницима нашег правосудног сисема", рекао је Вулин.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да ће такви разговори бити настављени поручивши да ће Влада Србије увек разговарати и слушати Србе са Косова и Метохије.

број коментара 0 Пошаљи коментар