Партнерство синдиката и СПС-а

СПС и Савез самосталних синдиката Србије су природни савезници, оценили лидер социјалиста Ивица Дачић и председник тог синдиката Љубисав Орбовић. Неопходно формирати блок за социјалну правду који ће се борити за права радника и социјално угрожене, напомиње Дачић.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да су социјалисти и Савез самосталних синдиката Србије природни савезници и партнери, додавши да је потребно формирати блок за социјалну правду који ће се борити за права радника и социјално угрожене.

"Наставићемо разговоре и видећемо да ли ће бити могуће формирати такав политички блок", рекао је Дачић, након састанка са председником СССС Љубисавом Орбовићем у седишту СПС-а.

"СПС треба да буде стожер тог блока, односно 'сидро око кога ће се окупљати блок који се залаже за социјлну правду", навео је Дачић.

Дачић је указао да не прича о новим коалицијама, већ само о могућности да се у оквиру већ постојеће коалиције, коју социјалисти имају са ПУПС-ом и ЈС-ом, направи шири социјални блок који би био јачи на политичкој сцени.

Према његовим речима, није битно ко ће са ким да учествује на изборима, већ да је битно то да синдикати знају да у СПС-у имају природног партнера и додао да социјалисти немају други програм осим интереса за који се залажу синдикати.

Лидер социјалиста је указао да је Србија и по Уставу Србије дефинисана као држава владавине права и социјалне правде, што многи заборављају и истакао да ће сада пред изборе сви да буду и социјалисти и синдикалисти.

"Послодавци имају оне који их заступају на политичкој сцени", рекао је Дачић и позвао промотере неолиберализма, који су "спроводили приватизације, распродали сва предузећа, омогућили пљачку и отпуштали раднике" да би био ред да кажу да им је концепт пропао и да сада постоји повратни концепт подржављења.

"Ми нећемо ни подржављење, већ хоћемо да држава буде јака и да помаже сељацима и радницима", поручио је Дачић.

Орбовић је рекао да је Платформа тог синдиката идентична са програмом СПС-а, и да су та странка и синдикат природни савезници, а да ли ће бити и више од тога показаће време.

Орбовић је најавио да ће органи тог синдиката 1. марта одлучити да ли ће и на који начин учествовати на предстојећим изборима.

На питање да ли му је ближи СПС или СНС са којим су такође разоварали, Орбовић је поновио да су им социјалисти природни савезници дуги низ година. "То не значи да не можемо да разговарамо и са другим партијама. И код напредњака смо наишли на разумевање и корактан однос, а разговарали смо и са ДС-ом и СДПС-ом", додао је Орбовић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 11. феб 2012, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Ovo samo u...

nasoj Srbiji moze.Nisam jos cuo da u nekoj drugoj zemlji sindikati postaju saveznici politickih stranaka ili vladajucih koalicija.Koliko ja znam sindikati moraju biti neutralni stititi radnike i braniti njihova prava i interese.Koliko sadasnje politicke partije to rade videli smo i osecamo.Broj nezaposlenih se svakodnevno povecava,dostigao je istorijski rekord a da niko nista ne preduzima, pa cak ni sindikati ciji su radnici clanovi i placaju koliko ja znam clanarinu.Zasto? Kome mi,radnicka klasa vise da verujemo? Od sada nikom vise!

(петак, 10. феб 2012, 20:52) - Грчански Деспот [нерегистровани]

S'kolena na koleno

Iskreno ovo mi deluje ko narodna pesma s'kolena na koleno?

(петак, 10. феб 2012, 16:33) - dulevuk-'70 [нерегистровани]

sindikat

Funkcija sindikata je da se bori za prava radnika, a ne da se zalaže za prodaju bilo koje vrste robe na odloženo plaćanje, niti da se bavi politikom, a kamoli da pregovara sa političkim strankama, kao što sve sindikalne organizacije u Srbiji rade. Kad se bilo koja sindikalna organizacija sastala sa radnicima, i jedne firme da vidi probleme i da adekvatno reaguje u zaštiti radničkih prava, pred sudom, inspekcijom, itd. Nažalost u Srbiji samo na papiru postoje sindikat ?

(петак, 10. феб 2012, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

Ideja

Bila je to Ljajiceva ideja da se udje u savez sa sindikatima, a sada je svi koriste.

(петак, 10. феб 2012, 14:43) - anonymous [нерегистровани]

sindikalac

Naravno, a u taj blok treba ukljuciti i ostale prirodne saveznike, naprimer radikale, SNS, ma, sve koji su slobodni i nemaju sta da rade u vreme izbora. Pa, je li demokratija ili nije? Svi smo mi prirodni saveznici u demokratiji.