"Изложба о мукама и патњи српског народа"

Изложбу Министарства одбране и Војске Србије “Одбрана 78“, посвећену обележавању 20 година од одбране отаџбине од НАТО агресије, данас су посетили представници Канцеларије за Косово и Метохију.

Данашњем обиласку присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и заступник начелника Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране пуковник Душко Шљиванчанин.

Директор Канцеларије Марко Ђурић позвао је све грађане Србије да посете изложбу у Музеју града Београда. Оценио је да та музеолошка поставка никога не може оставити равнодушним.

"Изложба говори о мукама и страдању, епопеји и патњи српског народа и наше државе изложене бруталној агресији противно међународном праву и свим одлукама Уједињених нација, а чија жртва су пре свега били обични грађани. Поставка говори и о хероизму борбе за слободу за независност Србије, о људима који су дали своје животе, о генерацији која је својим телима и животима градила слободну и независну Србију, а који су се свега одрекли да би Србија данас живела и да бисмо били независна и слободна земља која сама одлучује о својим питањима", рекао је Ђурић, саопштило је Министарство одбране.

Како је нагласио, истина о ономе што се дешавало пре 20 година је "наша обавеза, а наша дужност је да негујемо сећање на то".

Рекао је да треба да будемо мудрији од неких који су у претходном периоду гурали под тепих истину о агресији на нашу земљу.

"На иницијативу председника Републике Александра Вучића коначно је на достојанствен и достојан начин у Србији почело да се обележава сећање на хероје одбране Србије. То представља најбољи начин да учврстимо решеност Србије да и у будућности брани своју слободу и независност, зато што поштујући наше хероје, људе који су своје животе узидали у слободу и независност ове земље, гарантујемо опстанак и сигурну будућност наше државе. Зато ћемо наставити да непрекидно негујемо сећање и да називамо НАТО агресију на нашу земљу правим именом", истакао је директор Канцеларије.

Интерактивна и мултимедијална поставка приређена у Музеју града Београда, аутора Душана Јововића, реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а изузетан допринос дале су и јединице Војске Србије.

Изложбена поставка "Одбрана 78" подељена је у осам целина и јасно сведочи о дешавањима у Савезној Републици Југославији која су претходила НАТО агресији и за време агресије. Међу експонатима су и видео и штампани материјали који су први пут приказани јавности.

број коментара 0 Пошаљи коментар