Читај ми!

Од сутра пријава за исплату пола минималца за април, како и који су услови

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали подсетио је послодавце да је данас последњи дан пријаве за исплату половине минималне зараде за месец март, а да већ сутра, 1. априла, креће пријава за април, што је део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије.

Трећим пакетом помоћи привреди и грађанима предвиђена је исплата половине минималне зараде за три месеца за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа, која заједно запошљавају око 1,5 милиона људи и за ову меру је издвојено 69,8 милијарди динара из буџета Републике Србије.

"Послодавци се за коришћење ових мера многу пријавити на порталу Пореске управе и то за сваки месец посебно, а за пријаву имају времена до последњег дана у текућем месецу. Прва исплата половине минималне зараде биће извршена 8. априла и она ће се односити на месец март, а затим следе уплате у мају и јуну месецу. Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који ће за привреднике бити аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог ", навео је министар Мали.

Подсетио је да Уредба о утврђивању Програма директних давања предвиђа да нема отпуштања више од 10 одсто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и да они који узму помоћ немају право исплате дивиденди.

Проширена гарантна шема 

Министар је навео и да је за привреднике добра вест што ће бити проширена гарантна шема договорена са банкама за додатних 60 милијарди динара.

"Прва измена, у односу на претходни период, односи се на максималне вредности кредита које банке могу да пласирају са гаранцијом државе, а које се увећава за 500 милиона евра, тако да ће износити укупно 2,5 милијарди евра. Друга измена се тиче периода расположивости оваквих кредита. Наиме, ови кредити биће расположиви до 30. јуна 2022. године", објашњава Мали.

Додаје да сви предузетници, микро, мала и средња предузећа која испуњавају услове прописане Законом о утврђивању гарантне шеме могу да аплицирају за кредите који имају гаранцију државе у складу са предметним законом.

"Са друге стране, Република Србија успоставља и другу, нову гарантну шему, која јесте намењена свим фирмама из угрожених сектора, као и фирмама у другим секторима са падом пословних прихода већим од 20 одсто у 2020. години. Максимална вредност кредита покривених другом гарантном шемом износиће 500 милиона евра", објаснио је Мали.

Кредити покривени постојећом гарантном шемом, додаје он, дају са са периодом отплате до 36 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од девет до 12 месеци, док се кредити покривени другом гарантном шемом дају са са периодом отплате до 60 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од 18 до 25 месеци.

Додатна секторска помоћ 

Подсећа и да ће запослени из сектора угоститељства и туризма, туристички водичи и рент-а-кар агенције, добити још једну целу минималну зараду, поред три исплате половине минималца.

"Постоје још две секторске помоћи. За све градске хотеле биће исплаћена иста новчана помоћ као у 2020. години, а то је 350 евра по лежају и 150 евра по соби. Трећа секторска помоћ се односи на сектор аутопревозника, који ће добити 600 евра месечно за сваки аутобус", подсетио је министар.

Пријава грађана за помоћ 

Подсетио је да 28. априла креће и пријављивање грађана за помоћ од 60 евра (два пута по 30 евра).

"Пунолетни грађани моћи ће да се пријављују за уплату новчане помоћи у периоду од 28. априла до 15. маја ове године, и то електронски преко портала Управе за трезор или телефонским путем, преко контакт центра. Корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција неће морати да се пријављују, већ ће се њима помоћ уплатити без подношења пријаве", наводи Мали.

Додаје да ће прва исплата ове помоћи почети у мају.

Прецизира и да ће пензионери добити додатних 50 евра, односно укупно 110 евра и да ће се исплата за њих реализовати овим редоследом - у мају 30, у септембру 50 и новембру још 30 евра.

Што се тиче помоћи за незапослене, Мали је истакао да ће они добити додатних 60 евра у месецу јуну. Додао је и да ће додатних 100 евра добити наши грађани на Косову и Метохији, укључујући и децу, односно 200 евра уколико су незапослени.

Када је реч о пријави за половину минималне зараде, више информација порески обвезници могу наћи на сајту Пореске управе Републике Србије.

Такође, могу се обратити Контакт центру Пореске управе на бројеве телефона 0700-700 007 и 011-33 10 111, као и непосредно на шалтерима "Ваш порезник" у 37 филијала широм Србије.