Каква су искуства оних који су победили ковид 19

У Шапцу се смањује број новозаражених. Од краја јуна излечено је око 430 грађана. Каква су искуства оних који су победили корону?

Због бола у грлу и високе температуре Милан Станковић из Шапца се почетком месеца јавио у ковид амбуланту, где је утврђено да је заражен коронавирусом. Оздравио је после осамнаест дана проведених у изолацији.

"Прва два дана сам имао температуру, у тренутку тестирања је нисам имао. Осећао сам малаксалост, касније сам изгубио чуло мириса и укуса и осећао сам слабост целог тела. Вратио сам се обавезама на послу, осећам се прилично добро, али не још сасвим добро", каже Милан Станковић. 

Ђорђе Мијаиловић је у изолацији имао само блаже симпотоме. После три седмице, вратио се на посао.

"Оно што је мени драго, да се нико из моје околине није заразио, дакле, када сам приметио симптоме, када сам се склонио у своју собу и нисам излазио, сачувао сам остале, што је добро. Имао сам блажу клиничку слику. Нисам имао ни температуру, ни кашаљ, нити било какве друге тегобе. Осим чула мириса и укуса које сам изгубио на седам дана", рекао је Ђорђо.

Излеченима од ковида 19, лекари саветују постепено враћање животним навикама.

"Постепено враћање на посао, постепена физичка активност и наравно витаминска терапија, најмање месец дана од тог позитивног резултата. Превентивне мере наравно, јер није доказао да се неко не може резаразити. Јер не знамо да ли имамо имунитет. Треба бити опрезан у сваком случају", навела је др Ивана Анђић из ДЗ Шабац.

Осим јачања имунитета, хроничним болесницима који су се излечили од коронавируса саветује се више одмарања и сна.