Stari filmovi u novom ruhu

Restauracijom i rekonstrukcijom najoštećenijih dela srpske kinematografije, Jugoslovenska kinoteka sprema se za obeležavanje stogodišnjice prvog srpskog i balkanskog igranog filma. Prikazivanje obnovljenih filmova i njihovo izdavanje na di-vi-diju počinje u septembru.

U susret obeležavanju velikog jubileja naše kulture, stogodišnjice prvog srpskog i balkanskog igranog filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa" iz 1911. godine, Jugoslovenska kinoteka restaurira i rekonstruiše najoštećenija dela srpske kinematografije.

Kada je pre godinu dana otvoren Centar za digitalizaciju, u Arhivu Kinoteke počelo je kompletno spasavanje filmova sa najslabijom tehničkom ocenom i onih koji imaju samo jednu kopiju.

Film "Sreća" Stevana Miškovića, koji je bio izgubljen 70 godina, prvi je rekonstruisan i restauriran. Reč je o reklamnom nemom filmu iz 1928. godine, koji je tada namenski napravljen za Narodnu lutriju.

Sledeći je obnovljen prvi srpski dugometražni tonski igrani film "Nevinost bez zaštite", poznat po naslovnoj ulozi akrobate Dragoljuba Aleksića.

Prioritet su dobila nešto starija ostvarenja, nastala između 1945. i 1970. godine, a rezultati su posebno vidljivi u kolor filmovima Soje Jovanović. Svežiji izgled dobili su i "Ljubav i moda", "Kapetan Leši" i "Čovek iz hrastove šume".

„Mi se spremamo da napravimo novu, digitalizovanu verziju filma 'Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa', a od 2009. godine mi pripremamo stare filmove, restauriramo ih i sad smo otprilike u četvrtoj fazi. Do kraja 2011. godine Kinoteka će restaurirati čak 60 igranih filmova", kaže direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Centar za digitalizaciju, u kome se obavlja rekonstrukcija i restauracija po najvišim svetskim standardima, logočan je nastavak dugogodišnjeg nastojanja Kinoteke da sačuva stare, ali ne i staromodne filmske materijale, kao produkte velikog pronalaska 19. veka i uspesno prihvati izazove i tehnologije 21. veka.

Prikazivanje starih filmova u novom ruhu i njihovo izdavanje na di-vi-diju počinje u septembru.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 06. jul 2010, 12:57) - willy [neregistrovani]

napokon

Sjajno
Za prave stvari nikad kasno