Читај ми!

Лажна вест о Нобеловој награди

Поједини медији су Добрицу Ћосића данас прогласили добитником овогодишње Нобелове награде за књижевност. „Кривац“ за забуну је вешто направљен графички клон стране званичног сајта Нобелове награде.

Свега сат времена уочи обелодањивања имена овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност, поједини медији у Србији објавили су да је лауреат српски писац Добрица Ћосић. 

Забуну је изазвао сајт, на којем је постављена вест о томе да је Ћосић добитник награде, уз цитат из његовог романа „Деобе" и детаље биографије.

Вест је, изгледа, за Србију била исувише добра – за неке стране медије довољно интригантна –да би проверавали шта стварно пише на официјелном сајту Нобелове награде (www.nobelprize.org).

Лажна страна, односно сајт графички клон официјелног сајта, регистрована је јуче у Стокхолму, а њен креатор потрудио се да је комплетно излинкује на прави сајт и тиме изазвао забуну код посетилаца који нису проверавали зашто та страна није доступна са официјелне презентације.

На лажном сајту је, поред вести, наведено и „образложење", слично оном које објављује Шведска академија.

„Нобелова награда за књижевност за 2011. годину додељена је српском писцу Добрици Ћосићу, последњем дисиденту 20. века, сведоку ере пропадања и пророку свитања новог доба", наводи се на лажном сајту.

Данас поподне огласили су се администратори сајта који је који себе називају "веб активистима", објашњавајући да су дезинформацију поставили као гест неслагања са политичким ангажманом Добрице Ћосића. Информацију су поставили на енглеском и српском језику.

Непозната група људи, такође је, око поднева слала на електронске адресе медија лажно саопштења са потписом Српске академије наука и уметности.

САНУ је у саопштењу оштро протестовала због злоупотребе имена ове институције и најавила да ће цео случај бити предат МУП-у и Јавном тужилаштву, као и специјалном одељењу за високо-технолошки криминал. 

Никада до сада није се десило да у медије „процури" информација о добитницима Нобелових награда и, уочи званичног објављивања Шведске академије, медији су могли само да разматрају који од кандидата има највеће шансе. 

Тачно у 13 часова по средњоевропском времену, Шведска академија саопштила је да је добитник награде шведски песник Томас Транстремер.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(петак, 07. окт 2011, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

Deda Jerotije

Ima nas koji imamo drugacije misljenje o drugu Dobrici. Bio je dobar svim sistemima, setio se da je Srbin kada su ga smenili, sve njegove knjige usadjuju gubitnicki mentalitet srpskom narodu jer je on gubitnik. Intelektualni gorostas je bio Ivo Andric koji je ostao po strani politickih zbivanja i sacuvao sebe za sva vremena. Vidis deda Jerotije, nasa misljenja obicno ne prolaze a vasa prodju. Drug Dobrica i danas tvrdi da je gradjanski rat 1941 - 1945 opravdan i da bi on opet isto uradio. Taj rat nas je kostao milion srpskih dusa i stvorio je komunisticku Jugoslaviju koja je "favorizovala " Srbe.

(петак, 07. окт 2011, 07:53) - deda Jerotije [нерегистровани]

govor mržnje

Ne postoji čovek u Srbiji koji je izrekao više objektivnih kritika na račun srpskog i drugih nacionalizama. To znaju svi oni koji su čitali njegove knjige. Niko nije naseo na ovu kampanju protiv Ćosića - ona je naručena i organizovana u Beogradu od istih onih organizacija i pojedinaca koji godinama po Srbiji šire govor mržnje protiv svih javnih ličnosti koje imaju svoje JA. Setite se samo kampanje protiv Matije Bećkovića, Kusturice i drugih. Mržnja je emocija sitnih i nemoćnih Herostrata koji misle da će postati veliki ako oblate nekog intelektualnog gorostasa.

(петак, 07. окт 2011, 02:41) - anonymous [нерегистровани]

Cosic

Pa zar je on uopste bio i kandidovan?
Ako jeste onda ovaj falsifikat i nije toliko neumesan. Nobelove nagrade su politicki motivisane a za taj ziri Cosic je ideoloski na suprotnoj strani barikade...

(петак, 07. окт 2011, 01:22) - www.rts.rs [нерегистровани]

Izvinjenje!

Re: RTS se nije izvino svojim citaocima.

Поштовани,
Сајт РТС-а нема разлога да се извињава читаоцима - он ту вест није ни објавио. ТВ се за једноминутни крол одмах извинила, укључујући и централну информативну емисију Дневник. 
Што се тиче фотографије која Вам смета, онај је преузета са другог сајта. Биће да сте се, у овом случају,  ви мало "извинулу". На погрешну страну.

(петак, 07. окт 2011, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

...

Послије Обаме и Ахтисарија... Нобелова награда је изгубила сваки смисао!

(петак, 07. окт 2011, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Hipokriti

I u celoj ovoj prici RTS sa zadovoljstvom objavljuje sliku teksta sa B92 a ne spominje da je i sam objavio ovu vest.

(петак, 07. окт 2011, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

re gori od najgorih

a preneli i na RTS. Za razliku od B92, RTS se nije izvinuo svojim citaocima.

 

(четвртак, 06. окт 2011, 20:22) - zoro [нерегистровани]

gori od najgorih

Ovo su plasirali GORI OD NAJGORIH

(четвртак, 06. окт 2011, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

dobrica

ne zasluzuje da se poravnja sa ostalim nobelovcima

(четвртак, 06. окт 2011, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Једно је сигуно

сигурно је заслужује а питање је морала да ли неко треба да је прими. Овакве игре су испод сваког достојанства.