Петар Лубарда сликар који је раскинуо са социјалистичким реализмом

Oбележен је рођендан Петра Лубарде што је био и повод за сећање на сликара камених пејзажа, историјских догађаја и народних легенди.

Сликарски пут Петра Лубарде започиње тамо где је и рођен – у црногорском кршу и брдима, трајно урезаним у његову стваралачку меморију.

Говорио је – „Црвене стене кршних предела, плаве сенке у подне, жути страх смрти, бели крик галебова, све су то боје моје палете“.

Највећи део живота провео је у Београду, који за њега није био само град, већ човек.

Између осталих, чувена је његова изложба у Галерији УЛУС-а из 1951. године коју многи доживљавају као тачку раскида са социјалистичким реализмом.

„Врло често су се уз његово име везивали појмови као што су слобода изражавања, као што је неки продор, отклон и слично. Нешто касније у његовом раду се утопио. Био је изразито привилегован. Ипак је добио ову кућу на коришћење, што је био један вид државних привилегија, али нас је и те како подсетио колико уметник мора да иде у корак са временом и мора да изрази своје лично мишљење“, наглашава кустоскиња Дина Павић.

Након дугогодишње небриге, при чему су око 33 слике уметника изгубљене, Легат Петра Лубарде је поново отворен 2014. године. Чува нека од најзначајнијих дела уметника и богату архивску грађу.

„Увек смо се трудили да овај простор буде динамичан и мултифункционалан. Тако да смо имали концерте класичне музике, дечје балетске представе, али смо били врло активни и ангажовани и у манифестацијама као што су Ноћ музеја, Дани европске баштине и Дани Београда. Последњих година већи је број страних туриста који долазе јер је Лубарда био активан и на међународној сцени“, додаје Павићева.

У припреми је виртуелна тура кроз Легат Петра Лубарде, коју ће публика имати прилику да види кроз неколико недеља.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. јул 2020, 12:46) - Imigrant [нерегистровани]

Lubarda slikar modernizma

Lubarda, svakako nas najenigmaticniji slikar

(среда, 29. јул 2020, 15:12) - Ziva [нерегистровани]

Petar

Lubarda je kralj!