Читај ми!

Борба са временом у Турској и Сирији – жена спасена након 203 сата испод рушевина, тло не мирује

Девети дан од катастрофалног земљотреса који је погодио Турску и Сирију. Више од 37.000 људи је погинуло, док су десетине хиљада повређене. Спасиоци и даље трагају за преживелима, али најављују да ће се спасилачке операције ускоро прекинути, јер ниске температуре готово да не дају шансу за преживљавање испод рушевина. МУП саопштио да Спасилачки тим Србије остаје у Турској докле год буде потребно. Грађани Србије од данас могу да помогну Сирији и слањем СМС поруке на број 1004. Тло не мирује, земљотрес јачине 4,8 јединица Рихтерове скале забележен је синоћ у Кахраманмарашу.

Српски спасиоци ће остати у Турској колико год је потребно, саопштио је МУП. 

Екипа РТС-а је у Хатају и разговарала је члановима спасилачког тима из Србије о најтежим изазовима у протеклих осам дана.

Разговор Зорана Слепчевића са Давором Видовићем и Александром Радосављевићем

Број жртава земљотреса непрестано расте, помоћ почела да стиже и у Сирију

Сваким даном број жртава земљотреса у Турској и Сирији је све већи - према последњим информацијама скоро је 40.000. Готово 100.000 људи је повређено. Спасилачке екипе и даље проналазе и извлаче људе.

Помоћ је почела да стиже у Дамаск, тоне санитетског материјала шаље УНИЦЕФ, медицинску помоћ Светска здравствена организација. Први пут после више од десет година сукоба, хуманитарну помоћ допремио је и авион из Саудијске Арабије. 

Припремила Драгана Вукелић

Ердоган: Потребна строжа контрола у изградњи објеката

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је, након снажног земљотреса који је погодио ту земљу, да је потребно увести строжа правила у изградњи објеката, пренео је Ројтерс.

Ердоган је у говору који је емитован на телевизији рекао да су "срушене зграде подсетиле владу на то потребу за строжим правилима у изградњи". Додао је да ће његова влада наставити са послом све док последњи преживели не буду спасени из рушевина. 

УН: Скоро девет милиона људи у Сирији угрожено, потребно 400 милиона долара помоћи

Готово девет милиона људи у Сирији погођено је прошлонедељним разорним земљотресом у Турској и Сирији, саопштиле су данас Уједињене нације.

УН су позвале на прикупљање 400 милиона долара помоћи за Сирију, пренео је Ројтерс.

"Хуманитарним агенцијама ће бити потребно 397,6 милиона долара да одговоре на најхитније хуманитарне потребе у наредна три месеца", наводи се у саопштењу УН-а.

Први конвој помоћи Уједињених нација ушао је данас из Турске преко новоотвореног прелаза Баб ал Саламех у северозападну Сирију, која је под управом побуњеника, рекао је портпарол канцеларије УН за хуманитарна питања.

Помоц́ је испоручила Међународна организација за миграције, пренео је Ројтерс.

Нису наведени детаљи о обиму ни о врсти помоћи, која је отпремљена у подручја погођена прошлонедељним катастрофалним земљотресом.

Уједињене нације саопштиле су јуче касно увече да је сиријски председник Башар ал Асад одобрио отварање два нова гранична прелаза између Турске и Сирије.

Наведено је да је у питању почетни период од три месеца испоруке хуманитарне помоћи.

Нови земљотрес код Кахраманмараша

Турска агенција АФАД саопштила је да је земљотрес јачине 4,1 јединицу Рихтерове скале погодио округ Кахраманмараш, преноси турски Хуријет.

Земљотрес се догодио у 18.50 по турском времену (16.50 по средњоевропском).

Патријарх Порфирије поновио позив за помоћ

"Непосредно упознат од стране патријарха антиохијског и свега Истока Јована, као и других свештеника из Сирије и Турске, са веома трагичним последицама земљотреса, а посебно са чињеницом да је Сирија остала готово без икакве помоћи, патријарх српски Порифирије је одлучио да понови апел верном народу да приложи новчану помоћ у готовини у храмовима или на рачун Епархијског управног одбора Архиепископије београдско-карловачке бр. 205-58219-31 и бр. 265-1630310006939-56", саопштила је СПЦ.

"Помоћ ће бити упућена тамо где је најпотребнија, без обзира на то како се Богу моле они који трпе од последица земљотреса", наводи се у саопштењу информативне службе СПЦ.

Опширније Краће

Уницеф: Милионима деце хитно потребна хуманитарна помоћ

Осам дана након два разорна земљотреса и више од 1.600 накнадних потреса разорних земљотреса, који су погодили југоисточну Турску и Сирију и довели до огромног разарања и смрти на хиљада људи Уницеф упозорава да је милионима деце хитно потребна хуманитарна помоћ.

Уницеф наводи да иако и даље није познат укупан број погођене деце, 4,6 милиона деце живи у 10 провинција у Турској које су погођене земљотресима, а више од 2,5 милиона деце је погођено земљотресима у Сирији.

"Деца и породице у Турској и Сирији суочени су са незамисливим потешкоћама након тих разорних земљотреса", рекла је извршна директорка Уницефа Кетрин Расел.

"Морамо учинити све што је у нашој моћи да се постарамо да сви који су преживели ову катастрофу добију спасоносну подршку, укључујући исправну воду, санитарне услуге, основну исхрану и здравствене потрепштине, као и подршку за ментално здравље деце. Не само тренутно, већ дугорочно", наводи у саопштењу Уницеф.

Подсећају да број страдале и повређене деце током потреса и након њих још није потврђен, али да се вероватно мери у хиљадама.

Опширније Краће
Српски спасилачки тим остаје на терену у Турској, коју је погодио разорни земљотрес пре осам дана, докле год буде било потребе. МУП је објавио фотографију са терена на којој спасилац нашег тима се дружи са дечаком и даје му слаткиш.

Спасиоци и трагају за преживелима у земљотресу који је погодио Турску и Сирију, али један део спасилачких тимова најављује прекид потраге, јер ниске температуре готово да не дају шансу за преживљавање испод рушевина, док су неки већ прекинули операцију спасавања.

Наду ипак буди што се преживели извлаче из рушевина и после осам дана. МУП је објавио фотографију на којој се види како спасилац српског тима даје дечаку чоколадицу. 

Жена спасена након 203 сата испод рушевина

Једна жена спасена је из рушевина зграде у граду Хатају на југу Турске, након 203 сата од разорног земљотреса, јавили су тамошњи медији.

Ранији извештаји говорли су да је реч о мушкарацу, али је касније државна телевизија ТРТ јавила да је жена извучена испод рушевина у Хатају.

(Reuters)

Опширније Краће

Земљотрес јачине 5,7 јединица Рихтера регистрован у Румунији. Нашем порталу јавило се више читалаца из Београда, Ниша, Крушевца, Лесковца, Зрењанина и Смедерева који кажу да су осетили земљотрес.

У 14.16 часова још један земљотрес је погодио Румунију, овај пут интензитета 5,7 јединица Рихтера, објављено је на порталу Сеизмолошког завода. Уследио је и накнадни потрес, јачине 3,9 јединица Рихтера.  

Опширније Краће
Цела девоточлана породица Килинџарслан (раније Мујић), пореклом из Црне Горе, страдала је у катастрофалном земљотресу који је погодио Турску.

Ердоган: Турска цени спасилачке напоре и помоћ која стиже из целог света

Турска цени помоћ која стиже из целог света и спасилачке напоре захваљујући којима је из рушевина извучено више од 8.000 преживелих, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у видео обраћању учесницима Светског самита влада у Дубаију.

Ердоган је рекао да је више од 81.000 повређених у земљотресима отпуштено из болница, преноси агенција Анадолија.

"Желео бих још једном да се захвалим свим пријатељским и сестринским земљама које даноноћно прикупљају помоћ за нашу нацију, подржавају наше напоре у потрагама и спасавању са својим тимовима и не заборављају нас у својим молитвама", рекао је Ердоган.

Истакао је да Турска, која се данас суочава са "једном од највећих природних катастрофа", не само у својој већ и у историји човечанства, никада неће заборавити "пријатељство које је демонстрирано у мрачном часу".

Ердоган је истакао да је катастрофа земљотреса "још једном указала на значај међународне солидарности".

(Танјуг)

Опширније Краће

Број погинулих у Турској порастао на 31.974

Број погинулих у земљотресу у Турској, према последњем извештају државне Управе за катастрофе и ванредне ситуације (АФАД), порастао је на 31.974, а 195.962 особе су евакуисане из зоне земљотреса на југу земље.

У Сирији је број погинулих 5.814, наводи Ројтерс позивајући се на сиријске државне медије и УН. 

(Ројтерс)

Министарсто унутрашњих послова саопштило је данас да ће спасилачки тим Србије остати у Турској докле год буде потребно.

Русија завршава спасилачке операције у Турској и Сирији

Министар за ванредне ситуације Русије Александар Куренков изјавио је данас да Москва повлачи спасилачке тимове из Турске и Сирије.

"Спасилачка операција се завршава. Тешка техника је укључена у уклањање рушевина", рекао је Куренков током телеконференције са руским оперативним групама у Турској и Сирији, преноси Тас.

Куренков је додао да је председник Русије Владимир Путин "с обзиром на ове околности" одлучио да повуче групе руског Министарства за ванредне ситуације.

(Танјуг)

Опширније Краће
Грађанима Србије од данас је, поред броја за Турску, доступан и СМС број за донирање новца Сирији за санирање последица катастрофалног земљотреса и помоћи породицама жртава, саопштила је Влада.

Бели шлемови најавили крај потраге на северозападу Сирије

Спасилачка група Бели шлемови саопштила је да ће ускоро завршити потрагу за преживелима испод рушевина на северозападу Сирије.

"Индикације које имамо указују да нема преживелих, али ми покушавамо да обавимо
коначне провере на свим локацијама", рекао је вођа групе спасилаца Раед ел Салех.

(Ројтерс)

У потрази и спасавању учествује 235.000 људи, евакуисано 158 хиљада особа

На терену у потрази и спасавању учествује више од 235 хиљада људи у две земље, а до сада је евакуисано 158 хиљада особа, јавила је агенција АФАД.

Ипак, неизбежно је да ће се спасилачке операције ускоро прекинути, јер ниске температуре готово да не дају шансу за преживљавање испод рушевина, кажу спасиоци.

Они из Пољске најавили су за сутра одлазак из Турске.

Извештај Слободана Радовановића

Два мушкарца спасена 198 сати после земљотреса

Седамнаестогодишњи Мухамед и један неидентификовани мушкарац спасени су из рушевина у Кахраманмарашу 198 сати после земљотреса, јавља Си-Ен-Ен Турк.

(Ројтерс)

Девет дана од разорног потреса у Турској и Сирији, спасиоци и даље проналазе преживеле под рушевинама. Број погинулих премашио је 37.000, а тло и даље подрхтава.

Број жртава катастрофе века, како су је описале Уједињене нације, би могао да достигне 50.000.

Најмање 19.300 повређених у земљотресу налази се на лечењу у болницама у Турској, саопштило је Министарство здравља те земље. 

Уједињене нације упозоравају да се ближи крај спасавања преживелих и да је сада потребно обезбедити склоништа и храну жртвама земљотреса.

Стотине хиљада људи постали су бескућници у сред зиме. Сведочимо невероватним причама о преживелима испод рушевина.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага рекао је за РТС да је наде све мање након земљотреса и истакао да због западних санкција амбасада није у могућности да отвори наменски рачун за примање финансијске помоћи, тако да организује у својим просторијама прикупљање помоћи за сиријски народ.

Постоје ризици у обављању платног промета са Сиријом, а искључиво од пословне политике банака у Србији зависи да ли ће отворити рачун сиријским држављанима и реализовати трансакције, наводе из Народне банке Србије на питање о могућности отварања хуманитарних рачуна за помоћ Сирији након земљотреса.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво