Читај ми!

Деветочлана породица пореклом из Црне Горе страдала у Турској

Цела девоточлана породица Килинџарслан (раније Мујић), пореклом из Црне Горе, страдала је у катастрофалном земљотресу који је погодио Турску.

У разговору за Портал Ревије Фокус, потпредседник Савета за сарадњу са дијаспором Бедри Гул (Шефко Муковић), исељеник из Црне Горе, рекао је да су у земљотресу у Турској страдале три генерације - од деде до унука, преноси РТЦГ.

Истакао је да су одмах након земљотреса контактирали људе у Адани, која је међу погођеним градовима, а у којој живи значајна заједница пореклом из Колашина.

"Они су се у Адану доселили након прогона муслимана из Вранешке долине, односно са подручја Шаховића, крајем 1924. године. Контактирали смо Зулеиху Хасанбеговић Озбек, предсједницу Удружења 'Адана Балкан Боснаклари Дернеги', које окупља наше људе у том граду. Прве информације су биле да је у граду стање ужасно, али да су наши људи добро, да нема погинулих, али да има повријеђених", рекао је Гул.

Испоставило се, нажалост, да није тако.

"Нема човјека који не жели да помогне, Истанбул је пуст"

Бедри Гул са породицом живи у Истанбулу. Тај град није погођен земљотресом, али, како је рекао, нема породице у Истанбулу која нема неког свог у том крају".

"Нема човјека који не жели да помогне. Истанбул је пуст, једни су пошли да помогну у потрази за преживјелима добровољно, други су пошли јер су им тамо породице... Они који су остали тумарају... Бол је огромна, Истанбул није исти, цијела земља крвари. Свашта смо искусили, свему свједочили, у близини нам је и рат и глад и људска патња, али за ово што је задесило Турску ријечи не постоје", каже Гул.

Они који су у погођеним градовима кажу да су у питању апокалиптичне сцене. Други који су успели да се до тамо пробију кажу да оно што гледамо на телевизији ни упола не одражава стање на терену.

"Земља се отварала и гутала цијеле квартове, зграде су се рушиле као куле од карата, људи на спавању су остајали затрпани под рушевинама... Туга, не дај Боже никоме. Тешко ће се од овога опоравити народ, поготово они којима је неко страдао. Сви требало да из овога извучемо неке поуке, макар у погледу постовања стандарда градње у трусним подручјима", рекао је Гул.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво