Читај ми!

РТС у Хатају са српским спасилачким тимом: Јако су мале шансе да има још преживелих

Српски спасиоци ће остати у Турској колико год је потребно, саопштио је МУП. Тренутно су у граду Хатају, а екипа РТС-а разговарала је са члановима спасилачког тима из Србије о најтежим изазовима у протеклих осам дана. Поручују да им време не иде на руку и да су јако мале шансе да има још преживелих.

Вођа спасилачког тима из Србије Давор Видовић рекао је за РТС да су засигурно највећи изазов породице најмилијих које се налазе иза њихових леђа.

"Kада сте и сам родитељ, када знате шта значи имати дете и изгубити га у таквој околности, можете замислити под каквим притиском ми радимо када знамо да се иза наших леђа налазе најмилији од оних који су испод рушевина. То сигурно представља један од највећих притисака а још горе од свга је када извучемо преминуло лице и морамо да га предамо породици која се налази иза нас", рекао је Видовић.

Додао је да се надају да ће бити пронађено још преживелих, али да им време не иде у корист. 

"Ово је већ осми дан прошао јако мале шансе су да има преживелих. Од информација од осталих спасилачких тимова, с којима делимо базни камп, у последњих 18 часова ниједно живо лице није извађено из рушевина", рекао је Видовић.

Заменик вође спасилачког тима Александар Радосављевић истакао је да осим наставка претраге терена за несталима, тимови сектора за ванредне ситуације раде на процени грађевина, издржљивости грађевина и могућности да се оне уруше.

"Исто тако ради се на процени потреба локалног становништва, а тичу се хране, смештаја, агрегата, и сличних потрепштина које су им потребне да би наставили живот у овако тешким условима", рекао је Радосављевић.

"Пас Зиги нам је најјача карика у тиму" 

Као свог равноправног члана, спасилачки тим Србије истиче и пса Зигија

"Зиги је код нас годинама је пас који се бави претрагом терена. Имамо још паса у тренажном процесу, али Зиги нам је најјача карика у тиму. Видели сте, већина тимова има спасилачке псе, и веома се успешно користе у претрази терена за несталим особама", поручио је Александар Радосављевић.

Након што се обустави потрага за преживелима, спасилачки тимови ће добити нова задужења.

"Санација терена, поновно успостављање свих видова комуникација, и лелктро комуникација, водовод, канализација, мора се санирати, како би омогућила наставак живота. Уклањање порушених зграда па изградња нових, то је јако дуготрајан поступак, који ће трајати годинама", истакао је Давор Видовић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво