Читај ми!

НБС: О платном промету са Сиријом одлучују банке, али постоји ризик

Постоје ризици у обављању платног промета са Сиријом, а искључиво од пословне политике банака у Србији зависи да ли ће отворити рачун сиријским држављанима и реализовати трансакције, наводе из Народне банке Србије на питање "Танјуга" о могућности отварања хуманитарних рачуна за помоћ Сирији након земљотреса.

"Без обзира што Уједињене нације нису увеле санкције које забрањују, односно ограничавају обављање платног промета са Сиријом, постоје рестриктивне мере које су у том домену усвојиле САД и ЕУ, а на основу којих могу да се кажњавају финансијске институције које обављају трансакције са банкама и компанијама из Сирије", истичу из НБС.

Према најновијим информацијама са званичне интернет странице Министарства финансија САД, од 9. фебруара привремено је на рок од 180 дана издата дозвола за обављање трансакција са Сиријом.

Кроз Syria General License (GL) 23 ублажавају се последице разорног земљотреса, а које би иначе биле забрањене на основу прописа којима су уведене рестриктивне мере према Сирији.

"У нашој земљи постоји могућност прикупљања и слања новца Сирији преко рачуна међународних хуманитарних организација (Уницеф, Црвени крст, Црвени полумесец, и других)", наводи НБС.

НБС је указала и да је на званичној интернет страници амбасаде Србије у Сирији објављено да је Црвени крст Србије отворио наменски рачун у НЛБ Комерцијалној банци ад Београд за помоћ становништву Турске и Сирије које је погодио разорни земљотрес.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво