Читај ми!

Нови потрес у Кахраманмарашу, девојчица извучена из рушевина 183 сата након земљотреса

Више од 36.000 људи погинуло је у земљотресу у Турској и Сирији, док су десетине хиљада људи повређене. Спасиоци се већ осми дан боре за сваки живот испод рушевина. УН упозоравају да се ближи крај акцијамa спасавања преживелих, као и да треба прећи на фазу пружања склоништа, хране и психосоцијалне заштите. Тло не мирује, свакодневно се региструју нови потреси.

Све је више жртава разорног земљотреса у Турској и Сирији. Спасиоци бију битку с временом и осми дан трагају за преживелима испод рушевина.

Тло у Турској не мирује, а Европско-медитерански сеизмолошки центар саопштио је да је централну Турску погодило 49 потреса у мање од четири дана.

У Турској је више од 130 особа под истрагом због наводне одговорности за лошу изградњу стамбених зграда које су се срушиле током разорног земљотреса.

Ухапшено је и скоро стотину људи осумњичених да су опљачкали оштећене зграде или телефоном варали жртве након снажног земљотреса.

Српски спасилачки тим и даље је у Турској и помаже у спасавању преживелих. Спасилачки пас Зиги јуче је, седмог дана од земљотреса, нањушио живу особу која је спасена.

Турској помаже више од стотину држава. Многе су послале спасилачке и медицинске тимове. Турска амбасада у Београду саопштава да су им потребни шатори, ћебад, грејалице, агрегати...

Oтворен je и број телефона на који грађани слањем СМС поруке могу донирати новац који ће бити искоришћен за санирање последица земљотреса у Турској и за помоћ породицама погинулих.

Број телефона на који сви грађани Србије могу послати СМС поруку је 1003. Цена поруке је 200 динара и може се послати са мрежа свих мобилних оператoра који послују на територији Републике Србије.

Амбасада Сирије поручује да због санкција нису у могућности да отворе рачун за уплате, а све који би да помогну позивају да то учине лично у згради амбасаде.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво