Читај ми!

Биланс трагедије у Турској и Сирији - жртве, штета и хапшења

Док тло и даље подрхатава, расте број жртава катастрофе века, како су је описале Уједињене нације, у страху да би могао да достигне 50.000 страдалих.

И после недељу дана, праве размере катастрофе тешко је сагледати. Светска здравствена организација процењује да је погођено 26 милиона људи. У Турској је 13,5 милиона угрожених или 15 одсто становништва.

На терену је најмање 150.000 припадника спасилачких и медицинских тимова, међу њима и спасиоци из Србије. Чудо - тако се, после готово више од 170 сати под рушевинама, доживљава сваки спасени живот.

Урушило се више од 24.900 зграда. Турска позива на одговорност. За сада, издато је 113 налога за хапшење. Под истрагом је 131 особа.

До темеља је уздрмана и турска економија - 84 милијарде долара, израчунали су турски привредници - или десет одсто бруто домаћег производа. Штета због урушених зграда је 70,8 милијарди долара, приходи буџета смањиће се за 10,4 милијарде. 2,9 милијарди - губитак радне снаге.

Помоћ стиже из више од 100 држава 

Помаже више од стотину држава. Турцима су се међу првима нашли Грци. Спасилачки тим и 80 тона хуманитарне помоћи у првим сатима после потреса. Упркос спорењима Атине и Анкаре, грчки шеф дипломатије први је међу министрима чланица Уније посетио погођена подручја. Грчка ће бити домаћин донаторске конференције у Бриселу.

Светска банка - готово две милијарде долара. Од Сједињених Америчких Држава 85 милиона долара. Од Kине близу 6 милиона долара за сада. ЕУ, Велика Британија, Аустралија обећале су милионе Турској.

У ратом разореној земљи, земљотрес је дотукао Идлиб, Алепо, Латакију, Хаму. То је сада зона катастрофе, прогласила је влада у Дамаску.

На територији под њеном контролом, страдало је око 4.000 људи, 25.000 је повређено. На побуњеничком северозападу је погинуло 4.500 људи, повређених је 7.500.

Више од 5,3 милиона људи остало је без крова над главом.

Само у делу Сирије под контролом опозиције живи близу два милиона интерно расељених.
Разарање у Турској већ је веће од оног које је за собом оставио земљотрес из 1939-те који је однео више од 30 хиљада живота. А север Сирије сада је место највеће хуманитарне кризе на планети.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво